Passive/Aggressive
Back to Passive/Aggressive

Af Simon Tornby

Jay Chattaway (1946, Pennsylvania) står bag musikken til nogle af de mest hårdkogte action- og horrorfilm i 80’erne.

Chattaway kom fra en baggrund som komponist i militæret, og senere som producer af filmmusik, hvor han bl.a. arbejdede sammen med Gato Barbieri (kendt fra bl.a. Last Tango in Paris). Da tilbuddet om at lave musik til William Lustigs Maniac kom i 1980, så slog han til.

Lustigs suveræne ’Son of Sam’- og Psycho-inspirerede slasherfilm Maniac har alt, hvad der skal til for at skabe det perfekte soundtrack: Fløjte, synthesizer og båndløs bas. Temamelodien giver mig stadig gåsehud, hver gang jeg hører den, og Joe Spinells arrede og svedige ansigt følger som regel med på den indre nethinde. Lustig var en kæmpe Morricone-fan, og i arbejdet med filmen bad han Chattaway om at tage udgangspunkt i, hvordan Morricone arbejder med filmmusik.

Efter Maniac, fortsatte Lustig og Chattaway det frugtbare samarbejde i 1982 med Vigilante: En brutal selvtægts-bandefilm, med en bandeleder, der er sejere end de fleste (Fred Williamson). Soundtracket er desværre ikke blevet genudgivet, da masterbåndet er gået tabt, men titelmelodien er med i playlisten, og den udfordrer temaet til The Warriors i at være bedste bandetema nogensinde.

Lustig og Chattaway tog samarbejdet op igen i slut 80’erne med favoritten Maniac Cop, efterfølgeren Maniac Cop 2 samt spændingsfilmene Relentless og The Ambulance. Før dette  lavede Chattaway musik til en af 80’ernes store actionfilmstjernes gennembrud. Nemlig Chuck Norris-filmene Invasion USA og Missing in Action 1 og 3. Oprindeligt var den den første M.I.A. udtænkt til at være nr. 2, men producenterne (Cannon) kunne bedre lide 2’eren, så de byttede rundt, og lavede rod i historiens kontinuitet, og Missing in Action 2 blev dermed en “prequel”. Temaet til M.I.A. udmærker sig ved at være det eneste tema, jeg kender, der har maskingevær og granater som rytmesektion.

I 1990 blev Chattaway hyret til at komponere musik til Star Trek: The Next Generation, og hans arbejde med Star Trek fortsatte – med serierne Deep Space Nine, Voyager og Enterprise – frem til midt 00’erne, hvor han skruede ned for produktionen.

Audiodromen er kompileret af Simon Tornby for Passive/Aggressive og sendes på The Lake Radio hver anden søndag kl. 21.00.

C for Chattaway, Jay – Audiodrome #25

00:00 Main Theme – Vigilante (William Lustig, 1983)
03:20 Main Titles – Maniac (William Lustig, 1980)
06:27 Main Theme – Missing in Action (Joseph Zito, 1984)
08:30 Maniac Cop – Maniac Cop (William Lustig, 1988)
11:22 Theme – Silver Bullet (Dan Attias, 1985)
13:11 Apocalypse New York – Maniac (William Lustig, 1980)
15:16 Nancy Escapes – The Last Fight (Fred Williamson, 1983)
16:05 Flash back Montage – Maniac Cop (William Lustig, 1988)
20:11 Braddock’s Enemy – Missing in Action (Joseph Zito, 1984)
21:52 Subway Terror – Maniac (William Lustig, 1980)

Back to Passive/Aggressive