Passive/Aggressive
Back to Passive/Aggressive

øjeRum – At lade tankerne, begivenhederne og tiderne komme og gå

Interview med Paw Grabowski af Ida Selvejer Faaborg

I forbindelse med tidsskriftet Passive/Aggressive #9, der undersøger karantæneperiodens tilstand af isolation, er fem komponister blevet bedt om at skabe et værk, der kunstnerisk bearbejder og forholder sig til dette.

Det første værk i rækken er skabt af Paw Grabowski, som under kunstnernavnene øjeRum og Lapith Girl, har en stor diskografi bag sig med smuk, melodisk og minimalistisk ambient. Værket “Stille Skikkelse Med Landskab” er ingen undtagelse. Men hvor Grabowski på mange af sine andre udgivelser har brugt forskellige instrumenter, som f.eks. manipulerede optagelser af et gammelt trædeorgel, har han i karantæneperioden fokuseret mere på den elektroniske musik, hvor musikken er bygget op af melodier og beats, som på ”Stille Skikkelse Med Landskab”. Her lader Grabowski ved hjælp af synthesizer, trommemaskine, gentagelser og små variationer lytteren langsomt forsvinde væk i et melankolsk, men også lysnende lydlandskab.

Lyt til “Stille Skikkelse Med Landskab” her:

Når Grabowski laver musik, er det ofte en måde for ham at være til stede uden at tænke for meget, uden at være for selvbevidst og uden at bekymre sig: ”Det kan så være, at jeg efterfølgende kan bruge det til at forstå, hvordan jeg havde det på det tidspunkt. Men i selve øjeblikket vil jeg helst glemme.”

Derfor bærer den musik, Grabowski har lavet i karantæneperioden, også præg af en lyst til at skabe musik, som ikke er for ladet i sit udtryk:

Da det hele [COVID19-pandemien] begyndte, syntes jeg, at det var meget forvirrende og utrygt, og jeg havde ikke energien eller humøret til at lave musik. Men man må jo prøve at få det bedste ud af situationen, og jeg begyndte at søge en bestemt stemning i musikken; en stemning, som kan være lidt svær at sætte ord på: Men måske noget med at acceptere tingenes tilstand, at observere dem mere eller mindre neutralt, at være til stede uden at være i sine følelsers vold, at prøve at lave noget, der hverken har et positivt eller negativt udtryk som sådan, men som bare er.”

Situationen har krævet en øget afstand mellem os, men den har også bundet os tættere sammen. Det er nok lettere at se de tråde, der binder mennesker og verden sammen, når man trækker sig lidt tilbage og observerer dem på afstand.

Med ”Stille Skikkelse Med Landskab” forsøger Grabowski derfor at indfange en stemning, der udtrykker en form for distance, en accept af tingenes tilstand og at lade tankerne, begivenhederne og tiderne komme og gå.

Selve titlen ”Stille Skikkelse Med Landskab” er en reference til en visuel serie af collager ved navn Silent Figure With Landscape, som Grabowski også laver under sit kunstnernavn øjeRum: ”Flere har nævnt, at collagerne synes at passe særligt godt til den nuværende situation, da det kan se ud, som om figurerne i collagerne har mundbind på. For mig er det faktisk det modsatte; figurerne er uden maske og uden facade, og inde i dem er et landskab. Isolationen og karantæneperioden er på en måde den ideelle tid at søge indad. Det tror jeg, mange har gjort mere eller mindre bevidst; ligesom figurerne i collagerne.”

Udover at søge indad, så tror Paw Grabowski også, at isolationen og karantæneperioden har medvirket til, at mange mennesker er blevet mere bevidste om den påvirkning, de kan have på andre, hvilket på sigt måske resulterer i en større medmenneskelighed og en større forståelse for den store sammenhæng, vi alle indgår i: ”Situationen har krævet en øget afstand mellem os, men den har også bundet os tættere sammen. Det er nok lettere at se de tråde, der binder mennesker og verden sammen, når man trækker sig lidt tilbage og observerer dem på afstand. Jeg har dog ikke den store tiltro til menneskeheden generelt, og når det kommer til stykket, glemmer vi sikkert hurtigt det, vi burde eller kunne havde lært.”

Dette interview er en del af Passive/Aggressive #9, et tidsskrift om isolation i en karantænetid. Med essays og nye værker af Astrid Sonne, Joalane Cecilie Laurberg Mohapeloa, Marcela Lucatelli, Niels Henning Falk Jensby, Soho Rezanejad, William Kudahl & Morten Søndergaard, ØjeRum (Paw Grabowski) m.fl.

Passive/Aggressive #9
“Isolation”, 2020
www.passiveaggressive.dk/isolation
ISSN: 2245-862X (digital+print)

Redigeret af Nils Bloch & Passive/Aggressive
Grafiske værker af Tobias Holmbeck

Back to Passive/Aggressive