Passive/Aggressive

Primitive Art – En tiltrækkende undergangsscene

Kritik August 6 2018, af Alexander Julin primitive art

Primitive Art “Crab Suite” (Arcola, 2018) – anmeldelse af Alexander Julin, foto af Piotr Niepsuj

Duoen Primitive Art debuterede med EP’en “Problems” tilbage i 2013 på italienske Hundebiss. Udgivelsen var mildest talt lovende; Matteo Pitt og Jim Nedd formåede på unik vis at forene en latent dystopi med en lethed og ro, idet de fusionerende ambient og industriel techno med melodiøs dub. “Problems” var på sin vis gold og kølig, og alligevel fremstod den både varm og vedkommende. De blot fire numre gjorde, at debuten snarere var en introduktion end en fuldbyrdet udfoldelse af deres musikalske idéer. På den måde vakte udgivelsen mest af alt éns appetit efter mere frem for at mætte én.

Der skulle imidlertid gå fem år, før duoen atter udgav materiale. Ep’en “Crab Suite”, der tidligere på sommeren udkom på Warps nyligt genoplivede sublabel Arcola, består af fire numre fra 2015-16 og præsenterer intet kvantespring i duoens musikalske udtryk. Snarere ligger den i naturlig forlængelse heraf, om end de latente modsætninger er knap så tydelige på “Crab Suite”. Til gengæld er den dystopiske stemning intakt og fortsat lige så fængende.

Der er noget fløjlsblødt over Primitive Arts produktioner, der ikke desto mindre bliver forstyrret og slået itu adskillige gange i løbet af udgivelsen. Mest åbenlyst er det på “Recall Your Bones” og “Sequrity”, hvor henholdsvis en splintrende rytmesektion eller Nedds messende vokal gang på gang vækker min opmærksomhed som lytter og forandrer stemningen fra meditativ til farefuld. Nedds messende fremførelse af den simple og sparsomme lyrik indkapsler på “Sequrity” udgivelsens overordnede stemning, idet han gang på gang gentager “For your own security”.

“Crab Suite” skildrer lyden af at søge i ly, hvor rytmesektionen fungerer som et ørefængende bombardement, synthfladerne som skyts og Nedds teatralske vokal som en alarmerende profeti. Der udspiller sig en undergangsscene på “Crab Suite”, men mest urovækkende er det, hvor dragende duoen formår at få den til at lyde.

Info: “Crab Suite” udkom på Arcola i juni.