Passive/Aggressive

Abdulla Rashim – Et nådeløst trip der synes at fortsætte i det uendelige

Kritik November 17 2016, af passive/aggressive 12132443_759613710834501_4264645331904720712_o

Abdulla Rashim “Of Water and the Spirit” (Northern Electronics, 2016) – Anmeldelse af Sandra S. Borch. Foto: Johanna Schneider

Northern Electronics’ Abdulla Rashim udgav en bombe af et album med “A Shell Of Speed” for omtrent et år siden, og nu er han kravlet tilbage i fokus med en tre-sporet EP, der viser sig at være en trippy affære med stramme eksperimenter.

Den svenske producer og labelboss bag kunstnernavnet Abdulla Rashim leverer endnu et kompromisløst stykke arbejde og markerer sin styrke med dubbet ud og trippende techno på “Of Water and the Spirit”. Rashim fortsætter sin nådesløse stil med fokus på en ekstremt nuanceret tekstur af percussions og trommemønstre kombineret med hvislende lyde, der skærer skarpt ind i diskanten.

EP’en består af tre numre. A-siden indeholder “Vestal Witness”, som er bygget op om et simpelt trommemønster, der kører i samme loop igennem hele siden. I løbet af tracket bliver der tilføjet acidianske flader, der indtræder uden de store fanfarer og overflødige opbygninger, men fremstår som et meget kraftfuldt og dynamisk element. Dette nummer er superfunktionelt og ligger i forlængelse af sidste års “A Shell of Speed”, som havde en mere ravet stemning end Abdulla Rashims foregående udgivelser.

På den anden side er albummets titel-track “Of Water and the Spirit”, der viderefører EP’ens tunge stemning. Nummeret leger med et bredt spektrum af lyde, som tangerer hidsige alarmklokker, der ringer ind, og bas, der buldrer derudaf. Alle lydene samles i et system med både dybde og længde, og man efterlades med den tanke, at hvert element er blevet nøje konstrueret til netop den placering i systemet.

Resten af EP’en roterer i en mere ambient stil, med post-tribal-lignende droner og bløde synthflader i nummeret “Proceeding to Infinitity”, der trods den mere ambiente stemning fortsat har en underlægning af lumske rytmer igennem hele nummeret.

Lyden af Abdulla Rashim tilbyder en mere alternativ zoned-out techno, end du finder hos rå dansegulvsbangere såsom Ancient Methods, Monojunk etc., men EP’en har uden tvivl en doomy atmosfære, der veksler mellem tunge og brutale beats kombineret med eksperimenterende og legende synths. Lyden er analog og stram i sin struktur, og bl.a. derfor befinder “Of Water and the Spirit” sig i den tunge ende af skalaen.

Fælles for udgivelsens tre spor er den kontinuerlige puls, der synes endeløs og hypnotisk. Det er musik til at zone ud til et sted, hvor bassen er hård, og 16 bars synes at blive ved for evigt.

Info: Abdulla Rashim “Of Water and the Spirit” udkom i oktober på Northern Electronics.