Passive/Aggressive

Anders Vestergaard – Et rendyrket svendestykke i komplekse, ceremonielle trommer

Kritik November 1 2019

Anders Vestergaard “Prime Float // Unitary Perfect” (Anyines 2019) – anmeldelse af Klaus Q. Hedegaard

Den danske trommeslager Anders Vestergaard (Yes Deer, Boujeloud, Girls In Airports m.fl.) har et utal af fantastiske udgivelser og koncerter på sit CV, som oftest i omegnen af den eksperimenterende jazz, improviseret musik og what not for nysgerrige lyttere. Hans seneste soloudspil “Prime Float // Unitary Perfect”, er ingen undtagelse. En rendyrket trommeplade med to skæringer, varmt og nært produceret af Villads Klint (Minais B, Khalil). Den er et svendestykke i inkluderende, komplekse, ceremonielle trommer.

Den ypperlige første skæring, “Prime Float”, er en 18 minutters rejse baseret på et grundlæggende primitivt buldrende beat på tammer i nærmest konstant forandring. De rytmiske figurer udvikles og flettes med en sjælden elegance og uvidende flyttes lytteren mod nye rytmiske underdelinger og trancer i et væk. Det er både musikalsk og åndeligt fascinerende, hvor fint det præcise og upræcise balancerer, mens man bevidner figurens evolution. Og det er netop derfor, man som lytter fastholdes undervejs – det er medrivende, smukt og komplekst, men udført med elegant lethed og overskud.

Der er en vidunderlig dualitet i oplevelsen af tid og puls på hele værket og Vestergaards evne til at eksekvere kropsligt og organisk gør, at man konstant svæver mellem oplevelsen af det hurtige og det langsomme – uden at kunne sætte fingeren på hvilke elementer, der trigger hvilke tidsoplevelser.


Anders Vestergaard har ved flere lejligheder bevist, at han kan genskabe den tidslighed live, og det er også den fornemmelse, man får af pladen, nemlig at den er et kontinuært forløb. Den danske trommeslager har bl.a. studeret hos Milford Graves, og hans meditative tilgang spejler sig også et sted dybt i Vestergaards spil.

Det fremgår i pressematerialet at det kreative fundament for udgivelsen delvist er Qigong – en fællesbetegnelse for kinesisk meditation/yoga – og den fysiske udgivelse er også akkompagneret af en røgelsespind, håndlavet af den koreanske kunstner Dambi Kim, som kan nydes undervejs. Musikken gør sig dog mindst ligeså godt som hovedtelefonssoundtrack i det pulserende byliv eller endnu bedre live på dansegulvet i mørket på et spillested.

Info: Prime Float // Unitary Perfect er ude nu på Anyines. Anders Vestergaard kan opleves til Anyines-aften på Christianshavn Beboerhus den 13. november (RSVP).