Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Croatian Amor – Ambient klubmusik i deltaet mellem det akustiske og det elektroniske

Kritik June 22 2020, af mikkelarre
Foto: Rose Hermansen

Croatian Amor “All In the Same Breath” (Posh Isolation, 2020) – anmeldelse af Ida S. Faaborg

De 10 numre på Loke Rahbeks sjette soloalbum under navnet Croatian Amor bevæger sig mellem følelsesfuld klubmusik og svævende og meditative lydlandskaber. Undervejs bliver den elektroniske musik ofte kombineret med akustiske instrumenter, samples og forskellige vokaler, der dukker op og synger hen over melodierne, som ofte indeholder en underliggende melankoli.

Albummet indledes med den stemningsfulde collage ”New Morning”. Her bliver samples af mågeskrig, korte sekvenser af menneskestemmer og forskellige skrattende lyde flettet ind over en til tider skinger lydflade, der stiger i intensitet, indtil en klangfuld og smuk melodi fra et manipuleret strengeinstrument overtager lydbilledet. Denne melodi varer ved hele nummeret igennem, men akkompagneres og afløses af forskellige samples og små øjeblikke med akustiske instrumenter, hvilket på poetisk vis danner et lydbillede af at befinde sig i den helt tidlige start på dagen.

På pladens andet nummer sker der et stort skift i stemning og stil, idet ”Yoyogi Park” er mere konsistent i sin form og bevæger sig over i retning af sentimental klubmusik. Bølgende ambiente lydflader bliver ledsaget af et døsigt breakbeat, hvilket tilfører energi og dynamik. Efterfølgende dukker en let manipuleret feminin vokal op, der ømt og til tider hakkende synger hen over melodien. Hele vejen igennem bliver nummeret langsomt bygget mere og mere op og afsluttes storslået med blæsere og kor-samples.

”Yoyogi Park” efterfølges af ”Young”, som starter ud med et lovende og dansabelt beat, der sommetider på humoristisk vis bliver afløst af klokkeslag. Men hvor man kunne have ønsket sig lidt rabalder, bliver beatet derimod indimellem druknet i sekvenser med statiske lydflader.

På det et minut lange nummer ”A Name For Afternoon” vender tilbage til stemningen fra åbningsnummeret, hvorefter det mere kluborienterede bliver afløst af et mere organisk og meditativt lydunivers, som trækker tråde til Rahbeks samarbejde med Frederik Valentin på den fabelagtige “Elephant”, som blev udgivet tidligere i år. På det næste nummer, ”Jonathan”, kommer man nemlig helt ned i tempo gennem en akustisk guitarmelodi, der svæver over forskellige elektroniske lydflader. Også ”No End to New Moments” væver det akustisk og elektroniske sammen, her med elegant klaver sat op mod det lidt koldere elektroniske lydbillede.

Titelnummeret ”All In the Same Breath” står som et af de mere bevægende øjeblikke på udgivelsen. Her finder man en autotunet stemme, der åbner nummeret med sætningen ”You and me, we share the same breath” og efterfølges af en guitarmelodi, som en stemme ensomt og inderligt chanter henover. Helt enkelt kører disse to elementer i loop hele nummeret igennem, hvortil en anden vokal af og til dukker op og synger kort henover. Til slut spalter den chantende stemme sig til to, som sørgmodigt synger ind over hinanden, og leder tankerne hen på Arcas album fra 2017, ”Arca”.

Ved vejs ende finder man det mere opløftende nummer ”Same Light Reflects” med vibrerende synth og børnekor, før det digitale og analoge igen mødes i afslutningsnummeret ”The River That Flows In You Also Flows In Me”. Dette nummer, som også er pladens længste, afrunder udgivelsen elegant gennem dens tålmodighed. Nummeret indledes med en klingende klaverkomposition spillet af Frederik Valentin, hvorefter først skrattende og summende elektronik og derefter atmosfæriske ambiente lydflader overtager lydbilledet og akkompagneres af den samme guitarlinje som i titelnummeret, her tilsat luftige vokalsamples.

På “All In the Same Breath” forlader Rahbek det mere dystopiske og digitale univers, der prægede hans foregående album, “Isa”, til fordel for en mere organisk og åben lyd, der stikker i mange forskellige retninger. Her finder man et væld af smukke kompositioner og produktioner, som bliver mere og mere dragende, jo flere gange man lytter til dem. Dog medfører alle disse bratte og stemningsmæssige skift også, at man nogle gange savner en smule sammenhæng, for at man virkelig kan lade sig forsvinde helt ind i musikken.

Info: “All In the Same Breath” udkom på Posh Isolation 19. juni 2020.