Passive/Aggressive

Difficult DJ – Blidhedens dyder

Kritik October 7 2019

Difficult DJ ”Noodle EP” (ØEN Records, 2019) – Anmeldelse af Emil Grarup

Pladeselskabet ØEN Records, der drives af holdet bag det nørrebroske spillested af samme navn, tilføjede d. 20 september endnu et eksemplar til deres række af behageligt eksperimenterende house-udgivelser, Difficult DJs ”Noodle EP”, som, i parentes bemærket, er ØENs egen Mads Duelunds debutudgivelse. Af andre udgivelser i denne række kan nævnes Fruits drømmeagtigt filmiske ”Island Tape”, der udkom på denne tid sidste år, og den mere nylige (og i øvrigt ganske fremragende) ”Intermissions”, som er første fuldlængde-udspil fra aarhusianeren Asger Bruun Hansens (alias Forte) hånd.

Fælles for disse tre udgivelser er, at de alle tre arbejder med housemusik, der har et mere eller mindre udtalt udestående med ambientgenren: Hos Forte er det især numrenes rumlighed, der forbinder dem med ambient, mens det hos Fruit nærmere er det sagtmodige gemyt. Men hvordan manifesterer dette forhold sig så på Difficult DJs Noodle EP?

På denne ellers ret korte homage til minutnudlen sker der en del forskelligt. Åbningsnummeret ”Instant” driver med sin håndspillede percussion, små frekvenstwitches og simple synthflader både tankerne imod en formildet version af svenske Toxes platformsspils-æstetik og Århus-heltene fra Help Recordings og og deres sommerlige udskejelser på numre som eksempelvis Erika Casiers ”Drive”-single fra 2017. Andet nummer Noodle EP, ”Cup Noodles”, er mere klassisk ”houset” med sin lyst funkede synthesizer-rundgang og lette variation over et calypsobeat, der i takt med nummerets udfoldelse akkompagneres af et kontrasterende Basic Channel-agtigt synth-riff. På ”Around The World”, det tredje og sidste nummer, er vi på mere stabil ambient-grund, selvom de første numres sitrende synthesizerklange dog stadig videreføres. Med en slags mufflet baslinje, field recordings af piblende vand og et langt vokalsample, der lyder som en passiv-aggressiv parforholds-diskussion, nærmer vi os her et lydbillede, som ligger tæt op ad flere af de ambientpionerer, som hollandske Music from Memory har genudgivet de seneste par år: Gigi Masin, Toshifumi Hinata, Robert Musci m.fl.

På trods af numrenes forskelligartethed kobles de sammen af en vis sensibilitet, en vis grundindstilling, som kan fornemmes strømme igennem EP’en. En særlig blidhed i tempo, komposition og klang. Denne sensibilitet kan forstås som en slags lydhørhed overfor det overskud, de forskellige elementers sammensætning producerer, nemlig en bestemt slags stemning. Derfor vil jeg mene, at man kan tænke ”Noodle EP” lige så meget som en ambient- som en house-udgivelse, netop i kraft af at den er ligeså lydhør over for det stemningsmæssige som for det rytmiske.

Selvom den ikke ligefrem genopfinder housegenren, er Difficult DJs debut, af samme grund, et særdeles godt stykke håndværk, fordi den udfolder sig på en måde, hvorpå man som lytter kan nå at standse op og tage det hele ind.

Info: ”Noodle EP” udkom d. 20 september på ØEN Records.