Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Jim O’Rourke – Et soloalbum i optimus modus operandi

Feature May 28 2015, af passive/aggressive dc362ph01

Af Jakob Skøtt, El Paraiso Records – Photo by Kahimi Karie.

Medmindre du har boet under en sten de sidste 20 år, har du nok hørt navnet Jim O’Rourke. Manden, der gav postrocken sin akustiske klang, gav Sonic Youth sin anden ungdom og satte ild i Fire!, er tilbage under eget navn med albummet “Simple Songs”. Hans musikalske CV er åndssvagt konsistent; selv afstikkeren som rock-coach for børneskuespillerne i Jack Black-komedien “School of Rock” virkede solid, om end ufatteligt corny!

Evnen til at frembringe en lyd, der virker enormt let og åbenlys, men vævet ind i usynlig kompleksitet, er netop dét, O’Rourke kan. Samarbejdet med Richard Thompson om soundtracket til Werner Herzogs “Grizzly Man” er vel det nærmeste, vi kommer en pendant i kataloget til “Simple Songs”, der er hans første soloalbum i seks år. Her er cheesy prog-unison helteguitar, synkoperede tromme-fills, fuldfed symfonisk strygersektion sammenvævet omkring O’Rourkes altid hysterisk perfekte fingerspil. Det kunne være en plade samlet af 4-dimensionelle rumvæsener ud fra en række tilsyneladende tilfældige fragmenter af rockens historie – ikke ulig David Bowies eller Brian Wilsons bedste øjeblikke. En plade, hvor hvert nummer indeholder bizarre plot-twists, samtidig med at de virker naturlige og tilbagelænede.

Det er ikke bare O’Rourkes CV, der er uomgængeligt – det er selve hans vision, der er bærende. Han er den sjældne type musiker, som har transcenderet kun at definere sig selv via lyd: O’Rourke er nærmere en slags universel formel, der virker som usynlige hænder på tværs af genregreb. Og selvom projektet “Simple Songs” ikke er lige så åndenødsfremkaldende som f.eks. hans forrige solo-plade, “The Visitor” – som vitterligt er en folk-rock-plade, hvor hver takt aldrig blev gentaget mere end et par gange – så er dette nye album et monstrøst værk. Ikke mindst, fordi det samler op på O’Rourkes unikke modus operandi og bygger videre på hans tydelige vision.

Info: Jim O’Rourkes “Simple Songs” er netop udkommet på Drag City.