Passive/Aggressive

Knife Fest – “Publikum og arrangører er blevet mere åbne end tidligere”

Blog September 12 2018 toxe_

Af Mikkel Arre – foto af Toxe: Nadine Fraczkowski

Siden 2015 har folkene bag Knife Magazine arrangeret et dusin koncertarrangementer rundt om i København (og et enkelt i Oslo). For et halvt års tid siden stod de f.eks. bag et spektakulært Yves Tumor-show på Mayhem, og tidligere har de bl.a. afholdt to to-dages-festivaler med 20-30 kunstnere.

I denne uge afvikler de atter et weekendarrangement på Mayhem. Under overskriften Remembering Knife Fest optræder 11 danske, svenske og russiske kunstnere – bl.a. Toxe, FLORA, Minais B og Age Coin – og det samlede indtryk er, at Knife-bookerne er drejet i en noget mere entydigt elektronisk retning end ved de tidligere festivaler. Det skal ikke tolkes som en omlægning af Knifes kurs, men som en anerkendelse af, at der “sker virkelig mange interessante ting på den elektroniske musikscene for tiden, og så endte lineuppet med at blive sådan,” forklarer Jonathan Holst Bruus, der arrangerer festivalen sammen med Magnus Hjortlund. Vi har interviewet Jonathan om weekendens arrangement.

P/A: I har tidligere arrangeret to festivaler. Hvad har I lært af at lave dem? Hvad er det dummeste – eller måske snarere det mest overmodige – I har gjort i den forbindelse?
JHB: “Da vi lavede første udgave af Knife Fest, havde vi ikke den store erfaring med at lave events, og vi kastede os egentlig bare ud i at lave en festival uden at overtænke det alt for meget. Heldigvis flaskede det hele sig, og det blev en meget legendarisk og mindeværdig weekend. Vi fik selvfølgelig også en masse uundværlig hjælp undervejs af en lang række fantastiske mennesker – uden dem var det nok ikke lykkedes.
Det var noget helt andet sidste år, hvor vi havde meget mere erfaring og tjek på tingene.
Jeg synes aldrig, vi har gjort noget decideret dumt, men jeg tror, det mest overmodige, vi har gjort, var at lave en forholdsvis stor festival uden at være særligt erfarne og bare kaste os ud i det. Men altså, generelt synes jeg, at det er vigtigt at tage nogle risici. Det har vi gjort siden – fx da vi risikerede hele vores personlige økonomi ved at holde to fester og leje en partybus på én enkelt aften.”

P/A: Hvad er I mest stolte af?
JHB: ”Jeg er selvfølgelig rigtig stolt over, at vi har formået at skabe to festivaler helt fra bunden. Eller tre, hvis man tæller endagsfestivalen fra tidligere på året med.
Det i sig selv betyder selvfølgelig rigtig meget – men når jeg tænker over det, så er det mest betydningsfulde nok – i hvert fald for mig personligt – at vi har været med til at samle folk og skabe en masse minder for dem der har været til de forskellige festivaler og arrangementer. Både de musikalske, men også de mere personlige. Når folk under eller efter et arrangement fortæller mig, hvor dejligt de har haft det, så bliver det virkelig meningsfuldt at lave en festival som Knife, og det er jeg ekstremt taknemmelig for. Det gør, at man har lyst til at fortsætte.
Derudover er jeg også rigtig stolt af de debutkoncerter, vi har præsenteret gennem tiden. Bl.a. KhalilH20P, Varnrable og Yangze sidste år.”

P/A: I har løbende skruet op for de internationale bookinger. Hvad er jeres ambitioner med de internationale navne, og hvordan har I fået folk som Yves Tumor og Toxe til at ville spille på Mayhem?
JHB: “Hmm, jeg ved ikke, om vi har nogen decideret ambition med de internationale navne. Mest af alt handler det om, at vi falder for noget musik, som vi gerne vil præsentere og har en idé til, hvordan det kan gøres. Så er det egentlig underordnet, hvor i verden det kommer fra. Derudover betyder location meget for os, og vi prøver altid at præsentere navnet i de bedste tænkelige rammer. Og der synes vi ofte, at Mayhems intime rum – fx med Yves Tumor – er mere passende end et stort etableret spillested.
Desuden er det vigtigt for os at kunne præsentere musikken i et rum, hvor vi har frihed til at arbejde ordentligt med set-design, lys osv., hvilket godt kan være sværere på mere etablerede scener.
En af vores hovedambitioner, når vi laver events, er at skabe en helhedsoplevelse og inddrage publikum i et univers, hvor alt fra venue, set-design, lineup og lys spiller sammen om at danne et unikt og gennemført udtryk. Vi vil gerne nedbryde, ændre og udfordre rammerne for, hvad en koncertoplevelse kan være, og hvordan vi som publikum opfatter dette.”

P/A: Hvad de danske bookinger angår, trækker I denne gang på labels som Anyines, Petrola80 og Posh Isolation. Hvis I skal sætte ord på det, hvad er det så, de bringer til bordet rent kunstnerisk, der er interessant?
JHB: ”Fællesnævneren er nok, at de alle har en visionær tilgang og en måde at gøre tingene på, som vi kan identificere os med. Jeg synes, at alle tre labels gang på gang fornyer sig selv og gør nogle uventede og overraskende ting. Fx med alternative udgivelsesformater. ”

P/A: Der er virkelig mange festivaler i København i disse år. Hvilke andre arrangører synes I gør en forskel?
JHB: “Det er jo altid svært at nævne navne, da man jo ofte glemmer nogle, men jeg synes helt klart, at de tre ovenstående labels laver nogle rigtig fede arrangementer.
Derudover er jeg også rigtig glad for alle de metalshows, der er kommet tilbage i Mayhem. Det er virkelig noget, jeg har savnet.
Ellers har Scala/Lost Lands-crewet også gang i nogle rigtig imponerende og ambitiøse ting. Så er der selvfølgelig Fast Forward, Percy Records og Twin Cities, som i den grad også bidrager med noget helt unikt til musikmiljøet. ”

P/A: I har arrangeret koncerter i København i nogle år. Hvad er jeres oplevelse af publikum – er det blevet nemmere eller sværere at få folk ud til eksperimenterende shows?
JHB: ”Hmm, jeg synes nok, det er blevet nemmere. Det er mit indtryk, at både publikum og arrangører er blevet mere åbne end tidligere. Fx kan man godt præsentere en blip-blop-koncert og så danse til trap efterfølgende. Det var lidt sværere for nogle år siden.”

P/A: I kalder næste uges festival for “two days of remembrance”. Hvad er det for nogle minder, I fejrer?
JHB: ”Det er en hemmelighed, som kun meget få mennesker kender til.”

Info: Remembering Knife Fest foregår på Mayhem 14.-15. september (RSVP). På programmet er Age Coin, An Gella, DJ CJ, FLORA, Minais B, Mini Esco, Oli XL, Oqbqbo, Toxe, Troels Hass og Yelzin.