Passive/Aggressive

Kosmisches Läufer – på løbetur i DDR’s hemmelige dopingprogram

Blog August 13 2013

Kosmisches Laufer

Af Emil Thorenfeldt

Da Østtyskland igennem 70’erne og 80’erne vandt et utal af olympiske medaljer, var det trods blot én positiv dopingtest en slet skjult hemmelighed, at resultaterne i høj grad skyldtes den pionerende, systematiske og stærkt inhumane brug af anabolske steroider. Det Stasi-styrede program, også kendt som Staatsplanthema 14.25, stod for udleveringen af ca. 2 mio. piller om året til håbefulde atleter, børn såvel som voksne, og det estimeres at over 10.000 forhenværende sportsudøvere i dag lider af fysiske og psykiske mén som følge af den kyniske medaljejagt.

Ny information viser dog, at DDRs higen efter sportslig storhed også tog en mere menneskelig form. Således dikterede Staatsplanthema 14.84L, at Østtysklands fremmeste sportsudøvere skulle udsættes for kosmisk doping i form af specialfremstillede kraut-soundtracks, der havde til formål at øge atleternes fokuseringsevne under træningen. Programmet varede 11 år og kastede timevis af musik af sig, herunder “Programm 156”, der nu er blevet udgivet under titlen “Kosmischer Läufer: The Secret Cosmic Music of the East German Olympic Program 1972-83: Volume One”. Bag projektet står Martin “Z” Zeichnete, en lydmand fra Deutsche Film-Aktiengesellschaft, der begejstret havde fortalt sine kolleger om sin idé om at bruge motorisk musik som løberedskab. Ifølge historien nåede rygtet om den løbevillige lydmand til Stasi, der en dag shanghajede Zeichnete og kørte ham til et atletikanlæg i udkanten af Berlin, hvor han med det samme blev sat til at indspille musik.

Musikalsk lægger Kosmischer Läufer sig tæt op af Düsseldorf-kæmperne fra Neu! og Kraftwerk. Synthesizernes blide, lyse lyde spiller op mod de insisterende rytmer, der med undtagelse af de korte op- og nedvarmningsnumre takfast holder 156 bpm. Pladens omdrejningspunkt er den 13 minutter lange “Die Lange Gerade”, som til tider nærmer sig lyden af Clusters rumrejser, men for det meste holder sig i mere jordnært niveau takket være den insisterende, pumpende bas og rytme. Højdepunktet er dog den halvt så lange “Tonband Laufspur”, der med sine euforiske energiudladninger trækker de sidste endorfiner ud af kroppen inden “Ein Merkwürdiger Anschlag” snørrer de metaforiske snørrebånd op med en eftertænksomhed, der havde gjort Nobuo Uematsu stolt.

Beklageligvis er der ingen tegn på, at historien om Martin Zeichnete indeholder så meget som et gran af sandhed. Al information om Zeichnete stammer fra hans skotske pladeselskab, Unknown Capability Recordings, og der foreligger ingen beviser for Staatsplanthema 14.84Ls eksistens. Det er langt fra første gang at bånd med tysk elektronisk musik på mystisk vis er dukket op; bl.a. gøres Zeichnete selskab af apotekeren Ursula Bogner og marinebiologen Jürgen Müller, der ifølge detaljerede historier foretog banebrydende optagelser i 70’erne, som kun ved mærkværdige tilfælde så dagens lys mange år efter. Motivet i denne sammenhæng er åbenlyst; hvem skulle interessere sig for en skotsk instrumentalkraut-udgivelse anno 2013?

I en tid hvor cykelsporten lider under konstant mistillid og dopingskandaler ser dagens lys ved stort set samtlige større sportsbegivenheder, kan man næppe bebrejdes, hvis man ønsker at tro på sandheden i dette tilfælde. Zeichnetes eksistens ændrer ikke på DDRs føromtalte grusomheder, men vil man ikke hellere leve i en verden, hvor androgyne, steroidepumpede langdistancestyskere til dels fik succes på baggrund af muskelhukommelse opnået takket være kraut-træning? Modsat LCD Soundsystems berømte løbeplade 45:33, der ifølge en snu marketingløgn var blevet til ved hjælp af utallige ture på løbebåndet, tilbyder historien om Kosmischer Läufer i det mindste et glimt af en marginalt bedre verden. Måske er det ikke nok til at berettige hvad kan anses som et kynisk, kommercielt projekt, men om ikke andet giver lytteoplevelsen i hvert fald ikke varige mén.

Info: “Kosmischer Läufer: The Secret Cosmic Music of the East German Olympic Program 1972-83: Volume One” er ude nu hos Unknown Capability Recordings, udkommer formentligt også på vinyl.