Passive/Aggressive

Kyo – Udforskning af dualiteten

Kritik March 22 2017, af mikkelarre kyo

Kyo “I Musik” (Posh Isolation, 2017) – Anmeldelse af Joachim Haugbølle

Kyo er et samarbejde mellem Hannes Norrvide og Frederik Valentin, der også er kendt fra henholdsvis synthpop-udfoldelserne i Lust For Youth og et soloprojekt under eget navn. På duoens seneste album, “I Musik”, udforsker de dualiteter via melankolsk, men dog optimistisk ambient samt akustiske elementer, der hylder fremtiden gennem modsætningerne.

Det er en optimisme, som erstatter uroen fra debuten “Aktuel Musik”, der i sit udtryk i større grad gjorde brug af free jazz-percussion, -blæsere og -klaver. Samtidig gives der på Kyos seneste album en central plads til brugen af syntetisk ambient og samples af vokal.

Idéen om fremtiden fylder lydbilledet på “I Musik” fra åbningsnummeret “Universal Audio”, hvor en android stemme proklamerer: “You. Are. Truly. Amazing” efterfulgt af en opremsning af teknologifetichistiske og marketing-klingende buzzwords, der samtidig bliver bakket op af en uknækkelig melodisk, brusende optimisme. Det er en længsel efter fremtiden, hvis glansbillede brydes af stemmens syntetiske, kolde levering.

Andre steder på albummet rummer vokalernes menneskelighed en nærhed og sårbarhed i deres hviskende levering. En nærhed, der består, til trods for at ordlyden fortaber sig i lydbilledet og gør stemmerne fjerne. Kyos arbejde med polariserede elementer, der formår at flette sig sammen til komplet lydbillede, kommer også til udtryk i blandingen af de elektroniske, syntetiske ambiente flader og organiske, akustiske elementer. Resultatet er modpoler, der komplementerer hinanden.

Albummet kommer særligt til sin ret, når fremtidsretorikken møder det melankolske, og når de elektroniske mønstre møder de ofte frie, stille akustiske elementer. Ligeledes formår Kyo gennem de nære vokaler, der alligevel i deres kakofoni fremstår fjerne, at skabe en forbindelse med lytteren. Netop mødet mellem modsætninger giver albummet kant og gør det værd at dykke ned i.

Info: “I Musik” udkommer d. 24. marts. Samme dag spiller Kyo et impro-show sammen med Internationale på Café Malmø i København (RSVP).