Passive/Aggressive

Less Win – pop forklædt som støjende rock

October 3 2012, af passive/aggressive

Gæsteindlæg af Andreas Nielsen fra Big Oil Rec. Company

Torsdag den 11. oktober udgiver Less Win sit debutalbum, ”Great”, efter at have rumsteret i den københanske undergrund i næsten to år. Bandet bestod oprindelig kun af Casper Morilla (guitar) og Patrick Kociszewski (bas), som blev flankeret af en trommemaskine, mens de skiftevis agerede forsanger. Dette kan høres på bandets første udgivelse, som var en 7”-ep, hvor de over fire numre støjer over programmerede trommer. Siden da er trommemaskinen blevet erstattet med et tredje medlem, Kasper Hansen, som tilføjer bandet ekstra dynamik og drev, både live og på optagelse. Efter at have spillet et utal af koncerter sammen, udgør bandet nu en tight unit og er i mine øjne et af de bedste livebands i den danske undergrund i dag.

Medlemmerne i Less Win er ikke helt nye til den danske scene, da de to forsangere (Casper og Patrick) tidligere var en del af Painted Daisies, som formåede at opbygge sig en betydelig følge og opmærksomhed, før de gik fra hinanden i 2010. Stilmæssigt var Painted Daisies mere garagerocket, men der er dog klare træk til Less Win’s lyd i dag. Specielt evnen til at lave stærke og fængende melodier er noget som går igen hos Less Win. Bandet er også en del af den samme kreds af bands/venner, som hidtil har givet os Ocean View, Shiny Darkly, The Things That Burn og Battle. Et slags community af ligesindede, på samme måde som man har set i den danske punkscene (á la iceage, Lower, girlseeker og deslignende), der, i samme stil, meget ofte spiller koncerter sammen.

Torsdag d. 11. oktober udgiver Less Win deres debutplade ”Great”, en plade som de, i bedste diy-stil, selv har lavet fra start til slut. Med undtagelse af selve vinylskæringen, så har de tre medlemmer i bandet stået for alt selv. De 11 numre på ”Great” er nemlig alle indspillet i bandets øvelokale — som kortvarigt blev omdannet til et studie — og derefter mixet og masteret af dem selv. Dette udgangspunkt er til gengæld svært at spore i pladens lyd, da bandet møjsommeligt brugte senge og tæpper til at lydisolere, under optagelse, og bagefter, med imponerende fokus, lavede overdubs. Bla. overdubbede de hvert eneste trommeslag på pladen, så det lød helt rigtig. Det er denne blanding DIY-æstetik og kvalitetsfokus, der giver pladen sin charme, hvor bevist skramlet støj møder dedikeret kælen for detaljerne.

bandets soundcloud ligger pladens intronummer “Comienzo” samt B-siden “Out Of Synch”, der er fra samme optage-session som resten af ”Great” og giver en god indikation af, hvad man kan forvente af pladen. Det umiddelbare indtryk er at det støjende og til tider hårdt, men samtidig også med en fængende melodi og groovy rytmesektion. Less Wins store styrke ligger nemlig i deres evne til at skrive popsange med enormt fængende melodier og omkvæd under et dække af støjende rock. På ”Great” bliver dette ikke mere tydeligt, da man på en sang, som f.eks. “I Forget”, fanger sig selv i at uh-uuh’e med på det vokal-løse omkvæd.

Info: Førnævnte “I Forget” og flere kan man høre og bagefter købe, når ”Great” udkommer på 12″ pink vinyl den 11. oktober og fejres med releaseparty samme dag på Bakken (RSVP). Trackliste: Comienzo, A Million Faces, Gebe, Zyla, Wired, Dream Overdose, Real Fire / I Forget, Aquarium, Speedy-Schlichters, “Great” expectations.