Passive/Aggressive

Ny Aphex Twin-EP – På grænsen til det funky

Blog January 27 2015, af frederikdenning

aphex-twin

Af Kenk

Året 2014 bragte Richard D. James tilbage på alles læber, da han med den så absolut glimrende “Syro” afbrød 13 års albumpause som Aphex Twin. Nu er han så gudhjælpemig ude med nyt materiale igen, denne gang udgivet som en EP, der har fået titlen “Computer Controlled Acoustic Instruments pt.2 EP” – her kun fire måneder efter udgivelsen af “Syro”.

Som det næsten er blevet kutyme for musikkens sværvægtere, så er udgivelsen blevet sneget lidt ind ad bagdøren og uden den store pr- og marketingvirak.

Men hvad gør det, når EP’ens musikalske output er, hvis ikke bedre end “Syro”, så i hvert fald som minimum på omgangshøjde. Om end det er temmelig anderledes. Som titlen antyder, er pladen en elektro-akustisk omgang, og den er spækket med akustiske instrumenter og samples heraf: Der figurerer præpareret klaver, akustiske trommer, kontrabas og diverse slagtøjsindspark. Udtrykket læner sig gevaldigt op ad hiphop, grænser til tider til det decideret funky, og der findes også plads til små klassiske piano-intermezzi undervejs.

Men det helt enestående ved EP’en er dens breakbeats, der er i fucking urørlig dopeness-klassen og kommer som perler på en snor henover de 27 minutter. Det kunne i øvrigt være lækkert, hvis der engang udkommer en “Computer Controlled Acoustic Instruments pt1 EP”.

EDIT: Et par dage efter denne udgivelse har Aphex Twin angiveligt uploadet omkring 140-150 tracks med b-materiale og demoer fra musikkataloget på denne anonyme Soundcloud-konti: user48736353001.

Info: Aphex Twin “Computer Controlled Acoustic Instruments pt. 2” kan høres på Spotify.