Passive/Aggressive

Shiggajon – Dansen plus et tryk på o’et

September 28 2012

Den danske impro-gruppe Shiggajon udgiver i dag sin anden lp (men mere end tyvende udgivelse) “Dansen” på Mastermind Rec. Gruppen, der blev dannet i 2005 af Nikolai Brix Vartenberg og Mikkel Reher-Langberg, har haft en flydende form med op til 14 medlemmer og også spillet relativt lidt, men til gengæld er udgivelserne ofte improvisationer, som er optaget live, blandt andet i Sheffield og Café Oto i London i 2009. For tiden er Shiggajon otte medlemmer med en kerne af blæsere, ney-fløjte og forstærket violin, en rytmegruppe, og ekstra percussion og elektronik. Der arbejdes med et spirituelt udtryk mellem freejazz, noise og drone. Ingen grund til at specificere dette yderligere.

A-siden af “Dansen” kan du høre lige herunder. Det følgende er et uddrag af en samtale med Mikkel fra Shiggajon. Lp’en udkommer i ca. 200 ex. og kan bestilles via mail.

Den første udgivelse med Shiggajon i den form, det har i dag, består af optagelser fra møder op til en turné i England i 2009, hvor de blandt andet spillede på Café Oto I London – udgivet som ”Shiggajon” på Ark Tarp (der drives af Mikkel Elzer fra Blood on a Feather, Mouths of the Irrawaddy etc.). Der er en komplet liste med medlemmer af gruppen på hjemmesiden. Listen er efterhånden ved at have et vist omfang. Men hvis man skal stille det historisk op, så begyndte det som et musikalsk rum for Nikolai Brix Vartenberg, der havde en tilknytning til jazzen, og Mikkel Reher-Langberg, ditto noisemusikken. Shiggajon var på det tidspunkt en samlebetegnelse for konkretlydseksperimenter, feltoptagelser, jams ind over fuglelyde osv. Siden er det blevet åbnet op, Shiggajon flyttede ud i et hus, hvor der var plads til et trommesæt og et reelt studie, og det band, man ser i dag, begyndte at tage form.

På den ene side er der i Shiggajons tilgang til improvisations musik en idé om musik som universalsprog, dvs. som natur, på spil, hvor man tænker omkring det at spille som muligheden for abstrakt at udtrykke noget naturmæssigt, – et indhold, man har en oplevelse af, men først ligesom møder i udtrykket, noget indadtil-impressivt. På den anden side er der folk i bandet, der slet ikke vil være med til at tale om natur på den måde, hvor ”det abstrakte og impressionen”, de formelle brud, Shiggajon foretager ses som konstitutive for eller parallelle med den natur, dvs. det indhold, de kan siges at forsøge at udtrykke.

På den måde bliver det abstrakte, dvs. de relativt abstrakte musikalske udtryk, Shiggajon faktisk producerer, primære som formelle rammer for og producenter at indholdet – men stadig inden for idéen om en art moderne folkemusik, for så vidt disse rammer er nogen, der ikke er overtaget direkte fra en anden kultur, men på mere eller mindre ren, dynamisk vis udtrykker det sted Shiggajon som kollektiv befinder sig her og nu, og på den måde er selve det abstrakte det naturlige – altså prioriteten er omvendt det første perspektiv.

Men der er plads til begge dele, og folk arbejder fint sammen uanset perspektiv.

Shiggajon kan desuden beskrives ud fra dets relation til det Århus-baserede Golem Tapes, der blev startet med henblik på at udgive “friends and family”-kompilationen; en samling af musik lavet af Shiggajon-medlemmers projekter. Det var en base, hvor man nu kunne udgive Shiggajons eget materiale og relaterede projekter. Eksempler er projekter som Caves, Jon Dræby, Oort trio osv. og venneprojekter som Elektronavn og Sol. Selv om de ting, der bliver udgivet umiddelbart lyder forskellige, kommer de alle sammen, meget bredt forstået, fra den samme scene, fra et mere eller mindre heterogent netværk af bekendtskaber og gensidige inspirationer, der flyder sammen i Shiggajon.

Jeg ved jo efterhånden selv, hvordan shiggajon skal udtales. Men der er en udtaleguide, som bandet selv har formuleret: Sh as in shinto, i as in imaam, gga as in Gandhi j as in Jesu, on as in Zion.

Plus et tryk på o’et. ShiggaJON.

Shiggajon-udgivelser:
Dansen (LP, Mastermind 2012)
Friends & Family (3xcdr, Golem 2011)
Strenge (tape/cdr, Golem 2011)
Lainfaida Della Indabishto (cdr, Golem 2011)
Asconema (LP, Chironex 2011)
Live IV: Chameleon (tape/cdr, 2011)
Live III: At Stone Henge (tape/cdr, 2011)
Live II: At Café Oto (tape/cdr, 2010)
Mixtape 1 (tape, 2010)
Thoughts From Screeching Lake (cd, Singing Knives 2010)
Live I: At The Cube (tape/cdr, 2010)
Ritual I: 65 Trin (tape, 2010)
s/t (cdr, Ark Tarp 2010)
Thoughts From Screeching Lake (download, Singing Knives 2009)
Fire Sange I Gul Og Rød Reissue (cd/download, Singing Knives 2009)
Træ (CD-R, 2009)
Den Store Fugl (CD-R, 2009)
W. Mette Mareridt & Claus Haxholm (CD-R, 2009)
Vinyl Beards (LP, BSBTA 2008)
Drømmen (CD-R, 2008)
Split w. Dreamers Cloth (Tape, Ikuisuus 2008)
Fire Sange I Gul Og Rød (Tape, 2008)
Levende Vand (tape/cdr, Beyond Repair 2008)
Forklarelsen På Bjerget (CD-R, 2007)
Chants And Prayers Like Holy Water (Tape, pcib 2007)