Passive/Aggressive

Aarhus Hiphop – Et øjebliksbillede feat. Lil Label, Rob Smyles, Athletic Progression, Thor Kvisgaard m.fl.

Feature April 13 2017 Hs15tOX_

Af Morten Ettrup

Hiphop og r’n’b i Aarhus er ligesom i resten af Danmark den største genre rent kommercielt. I de senere år har store musikbegivenheder i Aarhus som Mejlgade for mangfoldighed og Aarhus Volume (i forhold til fx Distortion) haft mere fokus på hiphop og r’n’b.

Musikmedierne elsker fortællingen om 8210 Aarhus V. som epicenter for aarhusiansk rapmusik med navne som L.O.C., Marwan, U$O og Johnson. De to førstnævnte er på tour netop nu med den vel nok største aarhusianske rapper fra den nye generation, Emil Stabil*, hvis tekster nok er selvhævdende på samme måde som den gamle garde, men hvis inspiration nærmere er obskur sydstatsrap end gangsterrap fra vestkysten.

Emil Stabil er desuden med til at køre labelet Lil Label, som ud over Emil Stabil selv udgiver Pattesutter, som er den fremmeste danske eksponent for narkorappen, som er gigantisk stort blandt unge mennesker. Repeterende beats og meget simple tekster, der bliver gentaget igen og igen. Hvis man kan holde den slags ud, skal man også tjekke Extendos Banden og Young Risiko.

Et øjebliksbillede af aarhusiansk musik med kommercielt potentiale er altid flygtigt, for de fleste tager turen til København, så snart mulighederne begynder at åbne sig. Hukaos-kollektivet, der stod for en mere blød r’n’b-lyd med navne som Karl William, Louis Rustum og Thøger Thixgaard, nåede vel max. at blive boende i byen i et års tid, efter de slog igennem.

Heldigvis dukker der ofte nye navne op, og med mindre man snakker med nogen, der har fingeren på pulsen, tager det tid at grave noget ordentligt frem. Eksempelvis er det værd at bemærke Rob Smyles (der faktisk har taget turen den modsatte vej af Hukaos), hvis tracks på Soundcloud har op til 75k afspilninger.

Producerne i byen laver collabs på kryds og tværs, men der er også en række grupper, der spiller live-hiphop, hvor mange af medlemmerne har gået en af den håndfuld musikefterskoler, hvor aarhusianerne typisk ellers går på Århus Friskole, der er så integreret en del af musikmiljøet, at den selvfølgeligt bliver kaldt ‘friskolen’.

Athletic Progression en en kvartet uden fast vokalist, men som gæstes af forskellige rappere og sangere. Inspirationen kommer fra neo-soul, jazz og J. Dilla, og bandet er meget teknisk dygtige – minimum et medlem går på konservatoriet. Det samme gælder for Kööd, der dog har fast vokalist og er mere r’n’b-inspirerede. Øst er vel en mellemting mellem de to navne og et større setup med horn. BARS Crew er to rappere og en producer, men har også to gæstemusikere, er 100% rap og rapper om både bitches og Grundtvig i samme åndedræt.

*Som en kuriøs detalje kan det nævnes, at Emil Stabil sammen med Lil Producer og et medlem fra Ærkenbrand spillede sammen med Iceage og Sexdrome til en koncert i 2010 med et andet projekt.

Disclaimer: Morten Ettrup kører hiphopklubben Actives med Thor Kvisgaard fra Kööd. Morten Ettrup har adgang til Young Risikos Facebook-side, men aldrig har benyttet sig af det.