Passive/Aggressive

Gylden Booking – Et brændende undergrundiansk hjerte

Feature May 18 2017 , af nilsbloch Gylden Booking

Mission Statement. Skrevet af Anton Thomsen fra Gylden Booking, redigeret af Nils Bloch-Sørensen

Gylden Booking arbejder benhårdt på at skabe og vedligeholde en undergrundsscene i hjembyen Kolding, der kan agere alternativ til byens mere etablerede spillesteder. Foreningen har eksisteret siden 2014 og er tæt knyttet til det brugerstyrede kulturhus Råværket. Bl.a. er det her, foreningen i juli afholder festivalen Det Gyldne Liv i samarbejde med den odenseanske forening Røde Himmel.

Anton fra Gylden Booking fører pennen.


 

Klokken er 22.

Det er fredag, og Asker og jeg har sat en noise session op, der gerne skulle fortsætte langt ud på natten.
At stå og larme med to Korg Monotrons er på mange måder et bedre foretagende end at tage del i en kollektivt frustreret fest, der tumler nede i byen.

Bygningen, som Asker og jeg benytter os af, hedder Råværket, og den er et produkt af et omfattende kulturelt forarbejde.
I 2012 blev bygningen tildelt foreningen Kulturlogen, der fik fuld råderet over arealet.
Den ulovlige graffiti blev i stor grad fortid i midtbyen, og på samme tid, da vores brugere tit bruger spraycans til underholdning, fik Kolding en meget alternativ musikscene.
Det privatejede spillested Pitstop, som i mange år havde ageret som den vigtige pendant til den kommunale mastodont af et spillested, Godset, havde fuldstændig tabt pusten og lysten til at agere venue med innovative idéer.

Sådan et udsagn kan virke hårdt og kynisk, men Godset var på det tidspunkt jo bare Godset; der, hvor man, indtil solen stopper med at stå op, vil være tvunget til enten at kigge på Poul Krebs’ dirrende overlæbe eller betale 250 kroner for en ”Malk De Koijn” – hvilket ikke kun er skidt, men på sin vis ensidigt og en smule koldt, hvis man har et brændende undergrundiansk hjerte. På samme tid var Pitstop det venue, hvor undergrunden burde blomstre, men af en eller anden grund ikke gjorde det.

Derfor indgik mine kammerater og jeg naturligt i et uforpligtende giftemål med Råværket, og vi dannede Gylden Booking, som er vores talerør og bidrag til musikscenen.
Få uger efter det var sket, stod vi med 300 gæster til en entré på 20 kroner og med syv bands klar.
Derefter har vi holdt os til ilden og fortsat afholdt koncerter rundt omkring i Kolding, men altid med hjertet placeret hos Råværket.

Når man rækker armen ud efter kultur i undergrunden, får man ofte tifold tilbage. Derfor har vores koncerter været med til at etablere et kulturelt bånd til en forening i Odense med samme agenda ved navn Røde Himmel.

I 2016 blev det derfor vedtaget, at en kulmination af vores samarbejde skulle udmunde sig i en festival. Den festival hedder Det Gyldne Liv. Der findes ingen rød tråd her, ud over at punk og pop går hånd i hånd, og at øllen koster 10 kroner. Festivalen strækker sig fra den 7. til den 10. juli. Alle bands spiller for transportpris, og det koster 100 kroner at deltage.
Vi har 30 bands på programmet. Nogle af dem er definerede, andre er helt nye.

Det er netop det, som Gylden Booking brænder for. Det er muligheden for at sætte en livesession op, når vi vil; at lave en koncert på vores præmisser i en hal fyldt med undergrund og fandenivoldskhed; at sætte etablerede bands sammen med helt nye.
Det er at lave en festival for koncertgængere og musikere og at agere bindeled mellem nye og interessante kulturelle sammenhænge på kryds og tværs af byer. Det kan f.eks. nævnes, at første spadestik til Vellness Plader blev svagt formuleret af nogle kunstnere og gæster til festivalen i 2015.

Klokken er blevet 02:00, og vi har fået blæst vores hoveder i gulvet af Askers brøl. Vores session er forbi, og vi er blevet mætte af støj.

Han spiller normalt i et grindcore-band ved navn Compassion Fatigue, som også spiller til festivalen. Som enkeltkunstner går han under navnet HeroinHex. Han nyder sit otium ude i udkanten af byen med os andre, hvor vi kan larme så meget, vi vil.

Info: Videoen er fra den omtalte noise session Causal Friday på Råværket. Festivalen Det Gyldne Liv finder sted den 7.-10. juli (RSVP).

Mission Statements er en serie af gæsteindlæg her på Passive/Aggressive. Vi vil her overlade ordet fuldstændigt til en række uafhængige danske pladeselskaber, arrangører o.l. for at give dem mulighed for at forklare, hvem de er. Målet er at give aktørerne selv plads til at reflektere over deres eksistens; fortælle, hvad deres visioner er, og hvilket alternativ til de store pladeselskaber o.l. de repræsenterer. Læs introduktion her.