Passive/Aggressive

SOLW – Ligeværdigt sammenspil mellem fri improvisation og klar kontrol

Kritik August 20 2020


Af Alexander Julin Mortensen

Duoen SOLW består af guitarist og billedkunstner Heine Thorhauge Mathiasen og saxofonist Sonja LaBianca, der både har udgivet musik som solist og som del af grupperne Selvhenter og Valby Vokalgruppe. Ligesom disse projekter er SOLWs selvbetitlede debut også udgivet via Eget Værelse.

Det 14 numre lange udspil byder, med enkelte undtagelser (eksempelvis feltoptagelser og klarinet på “Earth Into Matter” og digtoplæsning på “Ubu Roi”) primært på de to musikeres saxofon- og guitarspil, der ofte er forstærkede og kombineret med effekter. Udgivelsen er en blanding af improvisation og komponerede scores, hvilket sagtens kan høres. Musikken veksler nemlig mellem en fri følelse, der dog aldrig eskalerer til kaos, og et samspil, der lige så ofte lyder dybt kontrolleret og nøje velovervejet.

Sonja LaBianca og Heine Thorlauge Mathiasen

Intet af instrumenterne står i skyggen af det andet. Tværtimod akkompagnerer de virkelig hinanden på ligeværdig vis. På albummet hersker der ingen indbyrdes konkurrence, ingen kamp om at dominere det overordnede lydbillede eller eliminere al stilhed. Saxofon- og guitar-spillet fremstår ofte nøje komplementerende og til tider nærmest sammenflettet.

Det er med andre ord sammenspil. Et sammenspil, hvor hvert enkelt instrument giver plads til det andet, men hvor der i flere tilfælde også gives plads til, at der kan bestå en form for tomrum i lydbilledet på flere af numrene. At man har en fornemmelse af, at musikken udspiller sig i en vis form for rumlighed – at lyden ikke bliver altopslugende – betyder også, at jeg som lytter får lettere ved at høre og værdsætte detaljerne i samspillet.


Info: “SOLW” udkom d. 2. august via Eget Værelse.