Passive/Aggressive

Sorgenfri – Æstetiske sammenfald, at bringe folk sammen om en dystopi

Feature November 20 2016, af passive/aggressive Sorgenfri2

Af Simon Christensen

Siden foråret har Sorgenfri huseret på Slagtehusgade 5e i København med en månedlig “techno, improv og performance klub”, som de selv beskriver det. Det kunstneriske felt er dog endnu mere åbent og omfatter alle mulige former for eksperimenterende musik, inkl. technoide støjabstraktioner, analog acid techno og frie improvisationer fra jazzens fjerneste afkroge. Det er altid om onsdagen og tæller 4-5 ligeværdige koncerter, i korte og kontante sæt.

De gamle slagtehaller på adressen 5e har fungeret som forsamlingshus og avantgardejazz-spillested i flere år (og er lykkeligvis forblevet nogenlunde hemmelig i kødbysgentrificeringen), men som et både ideologisk drevet rum og et råt diy-sted, så er det med tanke på elektronisk musiks historie helt oplagt, at netop Sorgenfri er rykket ind. Vi har talt med initiativtagerne Hans Christian Kjeld & Andreas Panduro.

P/A: Hvad syntes I, der manglede i musikken i København?
“Der mangler ikke noget som sådan. Der er rigtigt god gang i både technoscenen og den eksperimenterende scene. Vi tænkte, at det var godt at sprede det lidt ud – dels sådan rent geografisk, for meget foregår på Mayhem, og det er lidt skrøbeligt, hvis det hele kun er samlet et sted, på samme måde som punkscenen lidt led et knæk i forbindelse med lukningen af Jagtvej. Og så manglede der måske lidt denne her hybrid, hvor scenerne bliver blandet sammen; lidt som Festival of Endless Gratitude, bare uden folk/rock-delen.”

P/A: Hvad er jeres fokus?
“Eksperimenterende musik bredt set. Primært elektronisk, men vi har haft en del “bands”. Ved nærmere eftertanke er der heller ikke så meget fokus på vokal. Vi er inspireret af en technoklub, der kørte i Berlin på et tidspunkt. Det var en dj/producer, som  hedder Adam X, der opdagede, at der var mange æstetiske sammenfald i EBM/industrial-scenen og techno-scenen. Han lavede så denne her klub, der hed Crossing the Parallel, for at forsøge at bringe publikumsgrupperne sammen. Det er måske lidt det, vi forsøger – bare med freejazz/lyd-improv og techno.”

P/A: Hvorfor laver I det, og hvor længe har I arrangeret koncerter?
Sorgenfri: “Vi har arrangeret koncerter i mange år. Vi startede med at lave breakcore-fester sammen i 2006-7. Efter et par år stoppede vi, og Andreas fortsatte med breakcore/gabber-fester i Spaending, mens Hans blev involveret i 5e.”

P/A: Hvorfor laver I det på 5e?
“Hans er involveret i 5e, så det er oplagt. Ud over det er det et fedt rum, det ligger centralt i den grå Kødby, og der er PA, så man skal ikke ud og leje det ind hver gang, og det er rigtigt dejligt.”

P/A: Hvad kan man forvente fra jer i fremtiden?
“Vi kører videre med det format cirka en gang om måneden. Vi kunne godt tænke os at lave et breakcore-arrangement, og så pønser vi lidt på at lave en form for mere rendyrket techno-arrangement.”

Info: Sorgenfri har fundet sted siden april indtil videre med navne som Henbane, Body Stress, Haraam, Michael Ellis, Bemônio, Skamslam, C.Cell, Not On The Guest List, Frimærkeklubben, Crewneck m.fl. Næste koncert er Rune Bagge / HLLW / Danielle Dahl / Christian Rønn / CAM på onsdag den 23. november. (RSVP, info etc.)

Sorgenfri