Passive/Aggressive

Argot – Lydcollager med jægerens hjerteslag som puls

Blog October 9 2017, af mikkelarre argot_cover

Af Emil Néné Rasmussen

Jeg er stor fan af Argots bånd ”Appeal” fra 2015. Numrene på det bånd er rørende på en måde, som jeg kun kalde for simpel. Numrene har en helt skamløs tendens til blot at give sine følelser frit løb. Synthpop i en helt igennem erotisk, industriel og frustrerende forklædning.

Nu er det cirka to år siden, at Blodrøde Floder udgav det bånd, og noget har tilsyneladende ændret sig. Argot har med sin nye udgivelse, ”Røde Horn”, der udkom på Posh Isolation i september, skiftet sin glatte slangeham ud med pelset og stridt bjørneskind.

Argots øvrige udgivelser tæller også fire numre på Posh Isolations opsamling ”You and Me Are Now” fra 2016. Særligt her vendte Argots lyd sig mod mere collage-sammensatte lyde, som man også finder på ”Røde Horn”.

Første nummer, ”Famous Hunter”, lægger ud med et tungt åndedræt, akkompagneret af dybt industriel dronen. Trommer hamrer ufortrødent i et tempo, jeg forbinder med hjerteslag. Som en jæger, der efter en succesfuld jagt lader adrenalinen pumpe igennem sig.

”From Worship to Tyranny” er anderledes rolig, i et langsommeligt og tænksomt tempo. Synthmelodien rammer meget i hjertet af de feedback-tunge synths, der kendetegnede ”You and Me Are Now”-numrene. ”New Hide” vender derimod hurtigt tilbage til det bistre og tempofyldte med et teknoidt beat.

Titelnummeret binder i mine øjne det samlede udtryk sammen, som en slags fortælling i vilde og barske omgivelser. De dybe dronende lyde minder om tung vind, som fyger over ansigtet. Melodien er så underspillet, at der let kan blive plads til en større oplevelse af rumlig visualisering end af en præciseret følelsestilstand.

Det hele virker enormt veludført som et sammensat æstetisk udtryk, der opbygges omkring et primitivt jægerinstinkt. Netop det primitive slår igennem som det bærende – især ved at Argot holder numrene minimalistiske i deres komposition og i stedet lader den unikke brug af mindre, omkringliggende lyde give et indtryk af rum. En æstetik, som det enormt flotte cover illustrerer på bedste vis.

Info: “Røde Horn” udkom på kassettebånd på Posh Isolation den 15. september.