Passive/Aggressive

Et disco-gospel-kirsebær på toppen af året – og 22 andre fremragende 2016-udgivelser

Feature December 23 2016, af mikkelarre Matmos-by-Josh-Sisk-1

Af Sandra S. Borch – foto: Josh Sisk

Det ville være en overdrivelse at sige, at en musikalsk tornado har rusket godt og grundigt op i 2016, men i det mindste har der været en mindre brise, som har givet lidt opfriskende luft under radaren.

De sidste mange år har man kunnet kalde “genudgivelsernes år”, og 2016 er ingen undtagelse. Labels som Dark Entries og Palto Flats har budt på meget vinyl-arkæologi, og særligt Music From Memory har haft min opmærksomhed. Hvis de fortsætter med at grave synths fra 80’erne og andet guld frem, så fortsætter jeg med at kaste mine penge til Amsterdam.

Franske H880 har udgivet et par solide techno-brølere, der fungerer. Der er intet nyt, men alt er perfekt.

De bedste elektroniske udgivelser i år er dem, som befinder sig i genrens periferi – Matmos læner sig op af musique concrète-traditioner, men formår at holde fast i rytmen og ikke mindst deres gode sans for humor, hvilket gør deres udgivelse “Ultimate Care 2” til lidt af et mesterstykke.

Størstedelen af de bedste musikoplevelser, jeg har haft i 2016, har været med et tempo, der overgik 140 bpm. Det har været med in-your-face dansemusik bragende ud på gulvet, og artister såsom Foodman, DJ Paypal og Jlin har pumpet liv ind i klubberne, hvor techno-trætheden ellers har luret i hjørnerne. Sammen med bl.a. JaRu repræsenterer de lyden af en footwork-bevægelse, som for alvor har spredt sig fra Chicagos gadehjørner og har muteret internationalt. En kollision af genrer med shotgun-samples, der clicker og crasher over soulede grooves til sofistikeret computermanipulation. Her kan bl.a. nævnes Tackle og Antwood som eksempler, der går langt uden om den traditionelle four-to-the-floor. Her er det mere overraskelsen frem for hypnosen, som er central.

2016 har også været året, hvor kønsfordelingen er blevet samlet op. Jeg er overbevist om, at det ikke giver mening at dvæle ved “hvorfor er der ikke kvinder i musik”-vinklen. Det er ikke den rette tilgang til problematikken i 2016. Personligt tror jeg på, at vi skal hylde de kvinder, som allerede er i musikken; være mere nysgerrige og arbejde hårdere på at finde og fejre kvinder, som er mindre synlige. I 2016 er det bl.a. en kvinde, der løber med den absolutte bedste danske udgivelse, og hun topper også blandt de internationale lister. Så det er ikke, fordi kvinderne ikke er der.

En af de sange, som jeg har hørt mest i 2016, er “The Power of Your Love” af Spirit Of Love – et ægte disco-gospel-kirsebær. Singlen er fra 1978; da den blev genudgivet tidligere på året, fejede den samtlige udgivelser til side og lagde sig solidt på toppen. Jeg tænker, at hvis alle hørte lidt mere kærlighed på deres stereo, så kunne man udvise lidt mere kærlighed i sin hverdag. Denne lille skives budskab vil overgå alle trends, der end måtte være og komme.

Jeg har ingen inddeling eller prioritering. Kun en random opstillet liste med et nøje udvalgt indhold.

De 23 bedste udgivelser/genudgivelser
SØS Gunver Ryberg: “Aftryk” (Contort)
Omar-S: “The Best” (FXHE Records)
Becker / Stegmann / Zeumer: “S/T” (Music From Memory)
Matmos: “Ultimate Care 2” (Thrill Jockey)
Marie Davidson: “Adieu au Dancefloor” (Cititrax)
Kornel Kovacs: “The Bells” (Studio Barnhus)
TM404: “Acidub” (Kontra Musik)
András Presents … H.O.D.: “House of Dad” (House of Dad)
Antwood: “Virtuous.scr” (Planet Mu)
Nisennenmondai: “#N/A” (On-U Sound)
Thomas Brinkmann: “A 1000 Keys” (Edition Mego
)
MGUN: “Gentiu” (Don’t Be Afraid)
Machine Woman: “Genau House” (Where to Now)
Karen Gwyer: “Prophase Metaphase Anaphase Telophase” (Don’t Be Afraid)
Anna Holmer & Steve Moshier: “Breadwoman & Other Tales” (RVNG Intl.)
DJ Sports & SPCE: “Person Hideaway” (Help Recordings)
H880: “02” (Selvudgivet)
Tackle: “Benzedrine” (Another Dark Age)
Cleveland: “Atlas” (Hivern Discs)
Pearson Sound: “XLB” (Pearson Sound)
Lutto Lento: “My Number One High” (Dunno Recordings
)
Avalon Emerson: “Whities 006” (Whities)
Roberto Musci: “Tower of Silence” (Music From Memory)
JaRu: “MPC7635” (Object Limited)
Puce Mary: “The Spiral” (Posh Isolation)
The Power Of Your Love: “Spirit Of Love” (Athens of the North)