Passive/Aggressive

John Cage – “Forelæsning om Intet” udkommer på dansk i Gustav Johannes Hoders oversættelse

Blog August 29 2021, af passive/aggressive

Passive/Aggressive udgiver John Cages ikoniske tekst “Forelæsning om Intet” i Gustav Johannes Hoders danske oversættelse. Udgivelsen markeres d. 3. september, hvor værket opføres af Claus Haxholm på Gong Tomorrow. Efterfølgende vil der være en samtale mellem oversætteren og performeren.

Forelæsning om Intet blev opført for første gang i 1949 eller ’50, komponisten husker det ikke helt selv. Sikkert er det, at forelæsningen – der er skrevet som et stykke musik – i mellemtiden er blevet en klassiker inden for moderne musikfilosofi. På elegant vis binder Cage sine drillende og aforistiske refleksioner over stilhed, irritation, proces, intellektualisme og komposition sammen i et værk, som nu er oversat til dansk af Gustav Johannes Hoder, oversætter og forlægger på Aleatorik.

John Cage (1912-1992) var en amerikansk komponist, teoretiker og forfatter. En pioner inden for efterkrigstidens avantgarde, der ikke kan introduceres uden utallige gentagelser. Forelæsning om Intet har form som et partitur/tekstværk og blev publiceret første gang i 1959 i det italienske tidsskrift Incontri Musicali, der kun nåede at udkomme fire gange i årene 1957-1960. Den ikoniske tekst blev bredt kendt, da den blev trykt i Cages første bog Silence: Lectures and Writings (1961), der er udgivet af Wesleyan University i Connecticut, hvor John Cage var tilknyttet fra 1950’erne til sin død i 1992.

“Forelæsning om Intet” er oversat til dansk og udgivet af Passive/Aggressive med tilladelse fra Wesleyan University Press i et begrænset oplag på 100 eksemplarer.

Værket opføres på dansk af Claus Haxholm, som udover at være musiker og kunstner, tidligere bl.a. har lavet vokalperformances med Ute Wasserman & Dylan Nyoukis på CLICK festival, samt driver det vokal-orienterede label Spricht Editions. Forelæsning om Intet varer ca. 45 minutter, og efterfølges af en kort samtale mellem Claus Haxholm og Gustav Johannes Hoder. Publikationen vil være til salg på udgivelsesdagen og koster 60 kr.

Passive/Aggressive er en non-profit forening og alle foreningens tryksager sælges til produktionsprisen. Bestil her: Passive/Aggressive Prints.