Passive/Aggressive

Jooklo Duo/Danish Group – Frie italienske slangehug

February 16 2013, af passive/aggressive

jooklo poster

Af Peter Svendsen

I den seneste tid er Københavns jazzscene igen begyndt at vise sig fra den side, der gjorde byen til en af de mest centrale scener på det europæiske landkort. Senest med Peter Brötzmann (tre koncerter), Roscoe Mitchell og The Thing, der består af tre af de mest centrale musikere på den samtidige europæiske jazzscene; Mats Gustafsson, Paal Nilssen-Love og Ingebricht Haker Flaten. Det er allerede offentliggjort, at Peter Brötzmann igen vil være at finde på dansk grund den 4. april, og Gush, der inkluderer Mats Gustafsson fra ovennævnte The Thing, er på plads i maj, såvel som Wadada Leo Smith er det i juni.

Herudover får Danmark igen besøg af italienske Jooklo Duo, der først kigger forbi Aalborg d. 2. marts og København dagen efter, som Jooklo Danish Group, hvor de udvider bemandingen til at inkludere Maria Bertel (Gud Er Kvinde mm.) og Johns Lunds (Yoke & Yohs, Kirstein/Lunds mm.). Det vil være første gang Jooklo Danish Group spiller live, hvilket, hvis man skal tro lyden på deres plade “Mixture of Energies”, som er optaget i 2010, men udgivet i 2012 (Holiday Records), bliver et absolut brag og en must-see koncert, hvis man kommer i dette miljø, eller blot har brug for at opleve et radikalt anderledes musikalsk udtryk end hvad man ellers kan finde på de danske scener – førnævnte kunstnere undtaget.

359920618_640

Jooklo-kollektivet, der primært består af Virginia Genta (sax) og David Vanzan (trommer), har markeret sig som en del af den europæiske freejazzscenes opblomstring de sidste små ti år. I deres duo-besætning, spilles der, som de selv kalder det, fire music, en ret præcis betegnelse for deres lyd, der er aggressiv, pågående og til tider moshpitprovokerende intens. Deres debut-lp “Free Serpents” (Qbico, 2007) står som en stærkt eksempel på, at freejazzduoen, som man kender den fra freejazzens heyday i 60’erne og 70’erne, stadig holder, og det gør den fandeme. Det har dog ikke holdt dem fra at arbejde i konstellationer med flere andre musikere, herunder pladen “Birthday Sessions” (Troglosound, 2009) under navnet Jooklo Finnish Quartet, hvorpå de spiller med Sami Pekkola og Tero Kemppainen – hvilke begge er centrale i den finske freejazzscene, der er omtalt i et tidligere indlæg – samt lige netop “Mixture of Energies” under Jooklo Danish Group-navnet. På sidstnævnte har Genta taget en synthesizer frem for saxofonen, men hvorvidt det også vil være tilfældet på Mayhem, må man møde op for at finde ud af. Yderligere kan man udforske deres udgivelser under Neokarma-navnene, hvor der i højere grad er tale om psykedelisk freefolk med inspirationer fra mellem- og fjernøsten, men det er en helt anden snak.

Der er ofte så pisse meget knald på disse koncerter, at man tit forlader dem med en følelse af at være blevet musikalsk gennembanket, om det så er på den gode eller den dårlige måde, hvilket trods alt ikke er en følelse, man får lov til at opleve alt for ofte i det danske koncertmiljø. Der er altså, præcis som med alle navnene nævnt i starten af indlægget, tale om freejazz på et højt internationalt niveau, hvorfor der, selvsagt, er mødepligt, om man bor i Aalborg eller København.

Anbefalet lytning:

Jooklo Duo – “Free Serpents” (2007)
Jooklo Duo – “Live in Itri” (2009)
Jooklo Finnish Quartet – “Birthday Sessions” (2009)
Jooklo Duo – “The Warrior” (2010)
Jooklo Danish Group – “Mixture of Energies” (2012)

Skulle det vise sig, at den frie jazz er, hvad der får din båd til at flyde, så er det bare at holde øje med Mayhem og Jazzhouse, samt anskaffe sig de tre plader nævnt i Frederik Dennings indlæg her.

Info: Jooklo Duo i Aalborg den 2. marts og Jooklo Danish Group på Mayhem den 3. marts + Martin Küchen solo + Vagn Olsson & Christian Kyhl.