Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

The Holydrug Couple – psykoaktiv chilensk chillfaktor

February 18 2013, af mikkelarre holydrug-couple-3

Af Andreas Melchior

Chile har en af de mest interessante scener, hvad angår psykedelisk rock for tiden, f.eks. bands som Föllakzoid og The Psychedelic Schafferson Jetplane. The Holydrug Couple er fra hovedstaden Santiago og udsendte i januar deres anden LP på pladeselskabet Sacred Bones, Noctuary, som oversat betyder noget i retning af “en optegnelse af nattens hændelser”. At dømme efter stemningen på Noctuary, må de natlige begivenheder være af drømmelignende karakter, som når man befinder sig i en sanseoplevelse, der ikke er indtrådt endnu, men hvor det føles som om, det allerede er sket. The Holydrug Couple befinder sig præcis der, hvor det tilsyneladende forudsigelige bliver mystisk og ukontrollerbart.

Det musikalske stofpar udgøres af Ives Sepúlveda og Manuel Parra. Ifølge legenden har de isoleret sig i deres hjemmestudio og selv indspillet og produceret hele Noctuary. Det forklarer det verdensfjerne toneleje, der manøvreres i. Adskillige af pladens numre drives af et psykoaktivt jazzgroove med skiftende riffs, som måske burde være tunge, men heldigvis ikke er det. I stedet vakler akkordsekvenserne desorienteret omkring og tages ved hånden af guitarglimt, der pibler gennem trækronernes blade. Vokalen med de lange toneflader kunne så godt som være endnu et instrument eller en effekt, hvor lyrikken ikke betyder alverden, og så alligevel.

Det er let, at komme til at høre syner i de farverige lydsekvenser, som glider langsomt med strømmen i en hallucinogen katarakt. Ekkolagringerne til trods, er udtrykket ikke mudret, men fremstår pastelklart og horisontalt. Man kan finde spiren til Holydrug Couples univers i et brev fra Allen Ginsberg til Williams S. Burroughs i Yage Letters, om det hellige plantemiddel ayahuasca, der traditionelt benyttes af sydamerikanske shamaner i religiøse sammenhænge og som helbredende middel: “the Curandero crooning, keeping up a very tender, repeated and then changing simple tune, comfort sort of, God knows what signified – seemed to signify some point of reference I was unable to contact yet”. Noctuary er et sådant ukontaktbart referencepunkt, der næsten ikke kan opfattes.

Hvis rygterne taler sandt, kan man ved selvsyn opleve Holydrug Couples delikate, gentagende og foranderlige simple melodier til en københavnerkoncert engang i november.

Info: “Noctuary” er ude nu på Sacred Bones. Stream hele albummet her.