Passive/Aggressive

Lakker – En naturkatastrofe udmøntet i støjende techno

Blog May 14 2016

Lakker

Af Alexander Julin

Den irske duo Lakker består af Dara Smith og Ian McDonnell. Duoen udgav sit debutalbum, “Ruido”, tilbage i 2007, men brød for alvor igennem ved udgivelsen af sit andet album, “Tundra”, sidste år. Albummet, der udkom på R & S Records, præsenterede gruppen i en ny kontekst, der både trækker på noise og techno, men uden at passe ind i nogen af disse genrekategorier. “Tundras” vekslen mellem det underspillede og dunkle, den ellers eksplosive sangstruktur og det dissonante kaos gav associationer til noget midt imellem Fuck Buttons og Andy Stott. Mens man kan mene, at både Fuck Buttons og Stott til en vis grad er slået ind på én vej for efterfølgende at udfordre og undersøge den, tager Lakker til gengæld afstand fra den generelle struktur på “Tundra” med sin nye EP, “Struggle & Emerge”.

EP’en, der ligeledes er udgivet på R & S Records, er resultatet af et samarbejde med RE:VIVE, som tilbyder artister at få adgang til arkiver med lydmateriale, som man ellers ikke ville have adgang til, så kunstnerne kan skabe tematiske værker af det givne materiale. Lakker har således brugt hollandske radio- og tv-transmissioner om den voldsomme stormflod fra Nordsøen, der i 1953 resulterede i oversvømmelser og dødsfald i især Holland. Et nummer som “Open Clouds” sampler eksempelvis en transmission fra oversvømmelsen ved den sydlige del af Zeeland.

Albummets otte numre – der nogle gange får karakter af “reelle” sangstruktuerer, og andre gange nærmere er soundscapes – indkapsles af den tematiske historie om menneskets magtesløshed over for en natur, det ville ønske at kunne tøjle. Dette viser sig i numrenes rytmik, der varierer mellem det dunkle og det faretruende, og de støjende passager, man finder på samtlige af “Struggle & Emerges” numre. Selv om Lakker holder sig inden for en relativt stram tidsramme, formår duoen at formidle temaet effektfuldt. Adskillige af numrenes enkeltelementer er netop utilregnelige kraftudladninger som dem, hollænderne i sin tid stod over for.

Struggle & Emerge” udkom på R & S Records i går. Udgivelsen er mastereret af Peter Kember fra bl.a. Sonic Boom.