Passive/Aggressive

Mørke Dage i Aalborg

October 19 2015, af passive/aggressive mørkedage

Af Mathias Ruthner

Mørke er kendetegnet ved et fravær af lys, men begrebet mørke er også et abstrakt udtryk, der bl.a. knytter sig til en række af tilværelsens, ja, mørke sider, og som ofte fortrænges eller ignoreres. Festivalen Mørke Dage har sat to dage af den kommende weekend af til at fejre og undersøge nærmere, hvad mørke egentlig er.

Undersøgelsen vil hovedsageligt udfolde sig igennem en lang række forskellige kunstneriske udtryk, der alle sammen beskæftiger sig med mørke på en eller anden vis. Således vil der både være mulighed for at opleve koncerter, fotografi, film, litteratur og performativ kunst, men der vil også være talks og foredrag med bl.a. Torben Sangild, der vil tage udgangspunkt i sin bog Støjens æstetik, og som i anledningen vil være flankeret af lydkunstner Christian Skjødt, der vil bidrage med en performativ dimension af foredraget. Mørke Dage har formået at samle et interessant program af både lokale og udenlandske kunstnere.

På lydsiden kan man blandt andet se frem til et godt udpluk af noget af det bedste den aarhusianske og aalborgensiske undergrund har at byde på med bl.a. Narcosatanicos, Spökraket, Woodsmoker, Ærkenbrand, Urr, Hunger og Claymore, men også en række andre danske og udenlandske navne som Low Sea, Krankenhavs og Sort Legeme. Den danske lydkunstner Jacob Kirkegaard bidrager med værket Buda, der tager udgangspunkt i et etiopisk eksorcisme-ritual, og som både kommer til at indgå som en lydinstallation og som koncert. Maskinbygger og komponist Alex Mørch udstiller sin installation Apparatus in Tenebris, som er en robot, der fungerer som dirigent i en performance, hvor den vil dirigere et kor og et strygerensemble. Performancen vil bevæge sig igennem hele den gamle maskinhal og slutte i en stor kælder med en smuk 7-sekunders naturlig rumklang, hvor robotten vil stå udstillet resten af festivalen som en interaktiv lydinstallation, der generer lyd ved berøring.

I alt bidrager over fyrre kunstnere til undersøgelsen, så man kan se frem til to intense og udfordrende dage med et spækket program. Festivalen er kurateret og organiseret af den frivillige foreningen Underfladen, som efterhånden har eksisteret et års tid, og som har til formål at skabe opmærksomhed om interessante kunstneriske tiltag i den ålborgensiske undergrund. “Underfladen arbejder hovedsageligt med at blande kunstformer og er interesseret i at undersøge mulighederne i at lade kunst mødes på tværs af udtryk og form,” lyder det blandt andet fra arrangørerne.

Info: Den første udgave af festivalen Mørke Dage foregår på Lindholms brygge i Aalborg i dagene 23.-24. oktober. Det er værd at notere sig, at der kører en bus fra Aarhus og direkte til døren. (RSVP / Billetter).