Passive/Aggressive

Fuldt line-up til Festival of Endless Gratitude 2015, lydbølger fra Fousing til Hawaii

Feature September 9 2015 foeg

Af Mikkel Arre

Når den gamle remise på Enghavevej i næste uge lægger lokaler til Festival of Endless Gratitude 2015, forvandler den sig for sjette gang til et forsamlingshus for fri musik fra stilskabende pionerer, afsondrede enere og genresmadrende bands med ryggen til alle konventioner. Også geografisk spænder festivalen vidt og forbinder ellers så fjerne punkter som Hawaii og den vestjyske landsby Fousing.

Festival of Endless Gratitude kan her offentliggøre det fulde line-up for årets festival, og blandt de sidste tilføjelser finder man danske Broder, der betegner sig selv som ”Fousing Sogns eneste heavy-band”. Derudover føjer Nobody, den belgiske synth-impressionist Miaux (Ultra Eczema) samt Snöleoparden og Henning Frimanns samarbejde med indonesiske Futu sig til et program, der i lighed med de tidligere år kommer helt ud i de musikalske krinkelkroge. Dét dokumenteres af det mixtape, som du kan finde i bunden af denne tekst.

Mest spektakulær er nok bookingen af amerikanske Bobby Brown. Med base i Californien udgav den voldsomt aktive instrumentbygger tre plader i perioden 1972-82 – først med et psych-folket udtryk, siden med en mere synthbaseret og (på en eller anden måde) mere poppet lyd – men siden da har der været stille om ham. Således bliver koncerten i København efter sigende den første siden 1978 for sangskriveren med den spændstige stemme, der ifølge Brown selv rækker over seks oktaver.

Da Bobby Brown i 1978 blev hyret til at varme op for Fleetwood Mac, var Arnold Dreyblatt stadig studerende på Wesleyan University med legender som Alvin Lucier og LaMonte Young blandt sine læremestre. Ligesom Brown har Dreyblatt i høj grad bygget og tilpasset sine egne instrumenter, der tilmed gerne er stemt, således at hver oktav rummer 20 toner frem for otte. Selv om han ofte betegnes som en minimalistisk komponist, trækker flere af hans værker tråde til de mere grænsesøgende dele af 80’ernes rockscene i New York. På den måde ligger Dreyblatt fint i forlængelse af folk som Glenn Branca og Rhys Chatham, men med mindre dissonans og mere humor. Til Festival of Endless Gratitude optræder han sammen med The Orchestra of Excited Strings, som han har udgivet en håndfuld plader sammen med siden 1982.

Op gennem 00’erne blev kvartetten Spires That In the Sunset Rise ofte kategoriseret som freak-folk, men efter at være skrumpet til en duo har amerikanerne hentet ny inspiration i freejazzen. Den slags overraskende skift har amerikanske Magik Markers altid været garanter for. Med skramlet støjrock som et vaklende udgangspunkt har trioen både bevæget sig mod det kammerpoppede, det heftigt punkede og de fuldstændige frie jams. Frihed er der også masser af hos svenske Mylla. Selv om de otte svenskere indspillede deres debutalbum på Ingmar Bergmans Fårö, er alvoren og neuroserne fuldstændig fortrængt af “okomplicerat rockig partymusik för, och nu citerar jag pressmaterialet, »alla som vill ta en bärs och en pipa i gröngräset,« som Svenska Dagbladet formulerede det.

På det elektroniske felt er William Bennett en genganger fra 2014-festivalen. I år optræder han dog under sit Cut Hands-alias og blander afrikansk rytmik med noiseelementer. Albumaktuelle Assembler infiltrerer technoens 4/4-mønstre, får dem til at blævre og danner bakterier i mellemrummene. Og så giver festivalen København-debut til den uforlignelige footwork-foregangsmand RP Boo.

Desuden opfører Jacob Kirkegaard det nyskrevne værk ”InterfEARence”, der bl.a. bygger på optagelser af toner, som det menneskelige øre selv udsender.

Det samlede program ser ud som følger:

Anna Samsøe & Andreas Johansen (DK)
Arnold Dreyblatt & The Orchestra of Excited Strings (US)
Assembler (DK)
Bobby Brown (US)
Broder (DK)
Christensen & Holgersen (DK)
Cut Hands (UK)
Dale Cornish (UK)
Desmadrados Soldados De Ventura (UK)
Eric Arn (US)
Jacob Kirkegaard (DK)
Konrad Sprenger (DE)
Miaux (BE)
Magik Markers (US)
Michael Mørkholt (DK)
Mylla (SE)
Nobody (Kim Las, Jannis Noya Makrigiannis, Oliver Hoiness m.fl.) (DK)
RP Boo (US)
Snöleoparden/Henning Frimann feat. Futu (DK/ID)
Spires That In the Sunset Rise (US)
ZA’N’ZI (Aske Zidore and Suni Á Argjaboða) (DK)

Info: Festival of Endless Gratitude finder sted den 17.-19. september (RSVP). Der er flere ord og mere lyd fra kunstnerne på festivalens website.