Passive/Aggressive

To\To & Robert Turman – En fantasme i en hvirvelvind af polyrytmik

Blog September 11 2015 Turman1

Af Simon Christensen

Den hårdtslående trommeduo To\To udgiver nyt med den sky noise-pioner Robert Turman. “To\To\Tu” hedder albummet, som er indspillet i en semi-improviseret session på Mayhem i marts 2015 og nu udkommer som 1-sides vinyl med ca. 20 minutters musik i ét langt stykke.

To\To har spillet en masse livekoncerter i et fast format, som også er udgangspunktet for duoens hidtil eneste udgivelse, “Pois Demonit Pois” (2014). Desuden har de spillet sammen med bl.a. Morphosis, Andreas Pallisgaard, Johs Lund og Valby Vokalgruppe. Robert Turman har udgivet musik på forskellige formater, siden han startede sin karriere i 70’erne i en tid, hvor enhver noise- og industrial-udgivelse var en landvinding, ganske enkelt fordi genren var så ung. Efter en længere pause dukkede Turman op igen omkring 2012 med en række genudgivelser af indspillet materiale af ældre dato og en turné rundt i Europa.

Eksternt link: Lyt til hele albummet hos The Wire

På mange måder lyder “To\To\Tu” som et yderst forventeligt match mellem Toke Tietze og Tobias Kirsteins rituelle livesæt og Robert Turmans mere poetiske kassettebåndsloops, som han særligt efter sin tilbagekomst har praktiseret. Men tag ikke fejl: “To\To\Tu” er en imponerende mangefacetteret udgivelse (dog i praksis kun på én vinylside), der giver To\To en meningsfuld overtone og tilsvarende udvider Turmans formsprog i forhold til hans øvrige diskografi. I albummets vildeste momenter ledes mine tanker også til én af de flotteste konstellationer i freejazzen, tromme-sax-duoen (såsom Don Cherry/Ed Blackwell, Peter Brötzmann/forskellige, måske endda John Coltrane/Rashied Ali) – netop fordi Turmans indspil virker som en stemme og et dybt personligt udtryk i en kaotisk hvirvelvind af polyrytmik. Og andre gange til minimalistisk kompositionsmusik pga. klangene og den langsomme opbygning.

Tænk også på, at Robert Turmans centrale albums, “Flux”, “Beyond Painting” og “Way Down”, viser en spændvidde fra koldkrigs-minimal wave til en poetisk optik, som man slet ikke vil associere med noise-idiomet. I hvert fald ikke længere.

Info: To\To\Tu er ude nu på Halloween Creativity som 1-sides vinyl. Albummet kan købes online her eller findes hos Posh Isolation og Insula i Blågårdsgade.