Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

John Coltrane – Fødselsdag og endnu et mesterværk

Blog September 23 2014, af frederikdenning

jc2

Af Frederik Denning

I dag ville den spirituelle freejazz’ alfader, John Coltrane, være fyldt 88 år. Det fejres på behørig vis med udgivelsen af dobbelt-albummet “Offerings: Live at the Temple University”. Med mange musikere er det sådan, at den strøm af udgivelser, der dukker op posthumt, fortrinsvis har til formål at tjene penge til pladeselskabet og/eller de efterladte. I tilfældet John Coltrane er det heldigvis ikke sådan. Faktisk er to af de allerstærkeste udgivelser i mandens navn udgivet efter hans død, henholdsvis “One Down, One Up: Live at the Half Note” og “The Olatunji Concert”. Førstnævnte optaget i 1965, da Coltranes klassiske kvartet med Garrison, Tyner og Jones var på sit absolut højeste; sidstnævnte kort tid før Coltranes død i 1967, da den faste gruppe bestod af Rashied Ali, Alice Coltrane, Pharoah Sanders og Jimmy Garrison.

“Offerings” er optaget i 1966 og udfylder på den måde et hul i de posthume udgivelser, om ikke andet så i hvert fald kronologisk. Når John Coltranes udgivelser bliver ved med at være interessante, er det, fordi han var en af de få musikere, der har betrådt denne jord, der altid kunne transcendere tid og rum med sin musik. Coltranes musik er det bedste argument for det sublime, og derfor er han også en af få musikere, hvor det rent faktisk kan betale sig at lytte til de endeløse mængder af bootlegs, der findes. Desto mere interessant er det naturligvis, når nogle af disse gamle live-optagelser bliver taget frem, kurateret og serveret i en overbevisende indpakning. “Offerings” er ingen undtagelse, og ligesom “Olatunji” og “One Down, One Up” giver “Offerings” her på udgivelsesdagen indtryk af at være essentiel lytning – ikke bare for Coltrane-fans, men for enhver, der på den ene eller den anden måde interesserer sig for jazz eller fri musik i al almindelighed.

Jo, “Offerings” lider ligesom “Olatunji” under tvivlsomme optageforhold, men imponerende nok skinner musikken tydeligt igennem, på trods af at koncerten er optaget med blot en enkelt mikrofon. Mens selv de største musikere må bruge en hel karriere og utallige eksperimenter på at fremstille mesterværket, kunne John Coltrane bare samle en gruppe musikere og spille, og dér har du så dit mesterværk. En mikrofon og så…
Det bliver aldrig forudsigeligt eller trivielt. Uanset hvor mange optagelser man hører af “Naima” og “My Favorite Things” (vi får selvfølgelig begge med på “Offerings”), bliver Coltrane og hans forskellige konstellationer ved med at genopfinde dem og udforske dem på nye måder, og Coltrane bliver ved med at udforske saxofonen som instrument. De tre bedste saxofonister, der har levet, er tre forskellige instanser af John Coltrane.

Derfor må man glædes over, at der fortsat bliver udgivet plader med Coltrane af så høj kvalitet, som det er tilfældet, og “Offerings” stryger direkte ind på listen over must-hears inden for den spirituelle jazz.

John Coltrane – Offerings: Live at the Temple University udkom d. 23/9-2014 på Resonance Records som cd og vinyl. Ud over Alice Coltrane, Rashied Ali, Pharaoh Sanders og Jimmy Garrison spiller følgende musikere med:
Steve Knoblauch, Arnold Joyner: altsaxofon
Umar Ali, Algie DeWitt, Robert Kenyatta: percussion
Og derved tilføjes en ny dimension til den kvintet, der definerede John Coltranes sidste år.