Passive/Aggressive

N1L – Anormale kompositioner og kliniske eksperimenter

Blog April 27 2017 N1L

Af Alexander Julin

Den lettiske producer Martin Rokis følger op på sine to 12’ere som N1L på Lee Gambles label, UIQ, med “Mud Diver” på Where To Now? Ep’en består af fire kompositioner ud i eksperimenterende basmusik, hvor Rokis har et mere eksplicit dansabelt udtryk end hidtil.
N1L’s forrige udgivelser dyrkede også spændingsfeltet mellem det umiddelbare, dansable og det forvrængende, uforudsigelige og legesyge. I hvert fald i én forstand; en forhistorie af pulserende klubmusik giver genlyd i hans produktioner, men gennem twists og moduleringer tager udtrykket hurtigt afstand fra det. Den bevægelse står endnu tydeligere på “Mud Diver”, hvor numrene får lov til at beholde en form for struktur.

“Mud Diver” fremstår altså som en naturlig følge af N1L’s forrige udgivelser, men byder også på andre kompositionelle prioriteter end før. Som lytter står jeg stadigvæk tilbage med følelsen af at høre nærmest klinisk klingende eksperimenter: Melodi og struktur virker blottet for human sensibilitet og dyrker i stedet sig selv som programmeret, som en ofte decideret uigennemskuelig algoritme.

Denne tilgang virker dog mindre radikal på “Mud Diver”, til dels på grund af de mere faste strukturer. At alt ikke på samme måde virker i konstant retningsløs bevægelse, som man ellers kan få følelsen af på andre af hans tidligere numre, skaber dog også et øget fokus på numrenes afvigelser fra en forventet form eller æstetik. Eksempelvis på “Jaget Och Maskerna”, hvor den ellers forholdsvis konstante pulseren står i kontrast til en ambient start og afrunding; men trods de skarpe kontraster formår N1L alligevel at skabe en sammenhæng mellem de ellers umiddelbart usammenhængende udtryk.Et andet eksempel er “Chasing the Sun”, hvor det knap halvvejs lyder, som om ét nummer langsomt konsumerer et andet og overtager dets form.

I modsætning til EP’en “Ikea Zen” fra februar går “Mud Diver” ikke så meget til ekstremerne for at udtømme mulighedernes potentiale og udfordre de strukturelle linjer, der holder numrene sammen. På den front er “Mud Diver” mere underspillet og håndgribelig, hvilket gør det lettere at værdsætte N1Ls’ legesyge: Effekten af de pudsige tiltag efterlader et større indtryk, da kontrasten til kompositionernes helhed er større.

Mud Diver er ude nu på Where to Now?