Passive/Aggressive

Niki Istrefi – Gennemborende apati markerer begyndelsen for nyt københavnsk label

Kritik September 11 2017, af Alexander Julin

Euromantic 001 - Front Cover

Af Alexander Julin

Niki Istrefi har markeret sig i det sprudlende danske technomiljø med to udgivelser på det københavnske label count 0. Selskabet er imidlertid stoppet, og i stedet har det nye label Euromantic set dagens lys. Den første udgivelse bliver “Euromantic 001” med Niki Istrefi.

Euromantic er drevet af to af de tidligere count 0-bagmænd Adam Askov, Alexander Salomonsen og Niki Istrefi selv. De betegner Euromantic som “resultatet af et åndsfællesskab med den københavnske scene”, hvilket i særdeleshed tæller Fast Forward-agenturet og de dertilhørende aktører og labels, såsom Ectotherm.

“Euromantic 001” veksler mellem en gennemborende og tør apati og en semi-melankolsk klaustrofobi. Hvor “Ending You” og “Waiting for Another” udmærker sig ved den pulserende monotoni, sikrer EP’ens to øvrige numre, at ensformigheden ikke gør udgivelsen til en kedsommelig affære som helhed. I de hastige technonumre anes en følelse af omklamrende paranoia og melankoli i de simple, men dominerende melodier, der sammen med bassen efterlader lytteren i en emotionel ambivalens mellem at være opstemt og afkræftet.

Apatien går hånd i hånd med euforien, og i kraft af de to umiddelbart åbenlyse modsætninger, opstår der en ekstrem følelse af fremmedgørelse. Udgivelsen tjener derfor som et ideelt soundtrack til eskapismen. Som et maratonløb ud af en samtid præget af kynisme og et til uendeligheder tiltagende forfald; en samtid, hvis sprog Istrefis kompositioner selv formår at tale, både når de forpinte følelser får lov at sive ud gennem den hamrende bas, og når de lyder mest åndsforladte og maskinelle.

Info: Niki Istrefi “Euromantic 001” er udkommet på Euromantic den 31. august.