Passive/Aggressive

Nordic Music Days – En af verdens ældste festivaler for ny musik kommer til København

Blog September 23 2015, af passive/aggressive Trine_Falch_1600_1062_90

Af Simon Christensen – foto af Biosphere: Trine Falch

Nordic Music Days er en af verdens ældste musikfestivaler for ny musik, lyder det mundrette tip i vores indbakke. Festivalen er etableret i 1888 af Nordisk Komponistråd og er i år nået til København. Den går på skift mellem de nordiske lande og afholdes i år i den 47. udgave siden 1888. Projektet har været afholdt temmelig sporadisk de første mange år. Fra 1948 til 2006 hvert andet år. Fra 2006 og frem til nu hvert år.

“I stedet for at sige en af verdens ældste festivaler for ny musik kunne man også bruge begrebet samtidsmusik med henvisning til det, mange nok kalder klassisk musik, men som jo ikke som sådan er klassisk, når den skrives i dag. Festivalen repræsenterede den ny musik, da Jean Sibelius og Carl Nielsen skrev musik, og gør altså stadig det samme i dag, hvor komponisterne hedder Rune Glerup, Anna Thorvaldsdottir osv. – og hvor genregrænserne i høj grad brydes, og der derfor også er Biosphere, TM404 og lignende på programmet,” forklarer Solveig Lindeskov Andersen fra Nordic Music Days i en mail.

På programmet finder man nemlig eksperimentalister/komponister i alle tænkelige retninger: den norske ambient-musiker Biosphere, den svenske trommemaskine-producer TM404 (Andreas Tilliander), meget metodiske danske teknikere som Morten Riis og duoen Vinyl Terror & Horror samt en meget bred vifte af navne fra eller med relation til nordisk musik i det hele taget: Sofie Jernberg (fra Fire! Orchestra), Liima (Efterklang 2), Jeppe Ernst, Eyvind Gulbrandsen, Jexper Holmen, Casper Cordes, Adam Pultz Melbye, Ursula Andkjær Olsen, International Contemporary Ensemble, Juliana Hodkinson og Dark Matters m.fl. Helt sikkert værd at tjekke ud, hvis man altså kan finde rundt i udvalget.

Info: Nordic Music Days finder sted den 24.-27. september på forskellige venues i København. Mange af koncerterne og udstillingerne er gratis. Se det komplette program på www.nordicmusicdays.org