Passive/Aggressive

Rune Bagge – Et musikalsk hamskifte

Kritik May 11 2018 , af alexanderjulin

rune baggeRune Bagge “Pink Dreams” (Northern Electronics, 2018) – anmeldelse af Alexander Julin, foto af Cameron Pagett

Rune Bagge debuterede forrige år med EP’en “Ingen Tak Til Systemet” på danske Ectotherm. Mens “Ingen Tak Til Systemet” mest af alt fremmanede en voldelig energi i de intensive drum’n’bass-influerede techno-numre, er der på hans nye album, og første fuldlængde LP, “Pink Dreams” plads til både finesser og ånderum. Udgivelsen står faktisk i så stærk kontrast til Bagges forrige udspil, at det er svært at høre, at der er tale om den samme artist.

De ellers så militante og primale produktioner på Rune Bagges debut er afløst af et mere ambient techno-univers, der til gengæld ligger i klar forlængelse af flere af udgivelserne på Bagges nye label, svenske Northern Electronics (også  Varg, Anthony Linell, Abdulla Rashim, Isorinne, The Empire Line m.fl.). I stedet for den monotone og destruktive rytme-fiksering får atmosfæriske soundscapes lov til at udfolde sig over udgivelsens seks numre.

“Pink Dreams” starter blidt ud med “C27” efterfulgt af “Cold Plains”. Begge numre er blottet for rytmik og fremmaner på klassisk ambient vis en både dragende og faretruende stemning. Den samme stemning fortsætter udgivelsen ud, men iklædes over udgivelsens fem øvrige numre en række rytmefigurer, der gør udgivelsen lige så velegnet at bevæge sig til som at falde hen til.

Det er imidlertid ikke den samme bastante og allestedsnærværende form for rytmik, som ellers kendetegnede “Ingen Tak Til Systemet”. De forskellige lag af tikkende og springende trommespor efterlader altid rigeligt med plads til, at de melodiøse ambient-flader altid skinner igennem i produktionerne.

Det resulterer i, at man som lytter har mulighed for at værdsætte “Pink Dreams” i sin helhed af flere forskellige grunde: Enten kan man falde i en momentan trance i kraft af de fængende og æteriske soundscapes, der strækker sig over udgivelsens seks numre, eller man kan give sig hen til den hvislende rytmesektion. LP’en rummer med andre ord et umådeligt stort potentiale i den forstand, at den kan høres på tværs af forskellige kontekster og sindsstemninger. I modsætning til “Ingen Tak” fremstår “Pink Dreams” ikke alene skræddersyet til en klub-kontekst; tværtimod får man hurtigt lyst til at høre “Pink Dreams” gang på gang døgnet ud, fuldstændig uafhængigt af dagens gøremål og oplevelser.

Info: “Pink Dreams” udkom 30. april på Northern Electronics.