Passive/Aggressive

Mayhem – Alt er som før (interview)

Feature December 3 2017

22859943_10155838567564872_3794796989649498353_o

Af Emil Grarup

Mayhem, en hjørnesten i den københavnske undergrund og et spillested med ét efterhånden veletableret internationalt renommé, er otte år efter sin grundlæggelse blevet overtaget af en ny flok ildsjæle. Johannes Lund, Maria Bertel, Tobias Kirstein og Sune TB Nielsen, som etablerede Mayhem i 2009, har valgt at give teten videre til tre, der hver især er særdeles aktive på den københavnske scene: Martin Schacke fra noiseselskabet Moral Defeat og musiker i bl.a. Body Stress, Haraam og som Schacke, der udkommer på Ectotherm; Jesper Bagger Hviid, producer og musiker, som driver pladeselskabet It Was Gnarled og som har udgivet musik med bl.a. Broder, Blot & Bod, Tropisk Klima m.fl og sidst, men ikke mindst, Bjarke Rasmussen, som udover projektet Grøn er ansvarlig for det eksperimenterende pladeselskab Infinite Waves. Vi har valgt i anledning af overtagelsen at bringe et interview med de tre nye forpagtere.

P/A: Hvordan er jeres respektive personlige forhold til Mayhem, og hvordan har I været involveret i stedet tidligere?

Det er selvfølgelig et ganske særligt forhold. De første år gik vi til koncerter der. Senere begyndte vi at lave koncerter der, sammen og hver for sig. Efter vi, for år tilbage, fik øvelokale i bygningen, blev det vores andet hjem.

P/A: Hvordan føles det at overtage ansvaret for et sted, der både i dansk og internationalt regi har opnået en gedigen mængde anseelse og som (i interviewerens øjne) har været med til at stable nogle af de bedste shows på benene i København i løbet af de sidste par/mange år?

På ingen måde så ængstende som det burde. Mayhem har så mange gode mennesker i sig og omkring sig, at vi blot er de nødvendige støtter for en næsten autonom organisme. Kvaliteten af musikken i København er så ubeskriveligt høj – højere end noget andet sted vi ved om. Så længe nævnte forhold fortsætter, er det ganske simpelt at køre et sted som Mayhem.

P/A: Hvordan er jeres fremtidige visioner for stedet? Er der noget, I har tænkt jer at gøre markant anderledes end de tidligere forpagtere og hvorfor?

Vi har ikke tænkt os at ændre det store. Den helt specielle ånd, som, ja, lad os bare kalde dem de tidligere forpagtere, har skabt, har vi uendeligt meget respekt for, og vi agter kun at videreføre stedet på samme ubestikkelige og uanfægtede vis.
Men vi har lige malet og flyttet scenen. Det har vi gjort af flere grunde, hvor af den første er en visualisering af dette skifte. Det gør det nemmere for fremtiden at tænke tilbage på. Implikationerne af dette skifte er så ganske små og det repræsenterer det ukomplicerede ansigtsløft. Dertil kommer det helt praktiske. For det første gider vi ikke se på graffiti i salen. Det er der vist rigeligt plads til udenfor. Derudover har flere igennem tiden talt om at flytte scenen over på langsiden og nu var der en oplagt mulighed for at gøre forsøget. Det virker!

P/A: Hvilke konsekvenser kommer det til at få for de andre arrangører i huset, at I tre har overtaget?

Absolut ingen. Alt er som før.

P/A: Har I tænkt over, hvordan og hvorvidt jeres personlige baggrunde hver især vil kunne komme til at påvirke stedets udvikling?

Det er klart, at vi hver især repræsenterer musik, der både afviger fra hinanden, men også de tidligere forpagtere. Det vil naturligvis afspejle sig i vores kommende bookinger, men vi kender vores svagheder og søger derfor hjælp til disse eksternt.

P/A: Hvor længe kan I fortsætte med at have bygningerne i forhold til den aftale, Mayhem har med Københavns Kommune?

Der er flere gode år tilbage.

Info: Se alle tidligere og kommende Mayhem-koncerter på mayhemkbh.dk