Passive/Aggressive

Sonisk krigsførelse – Passive/Aggressive udgiver dansk oversættelse af Steve Goodman

Blog March 12 2020, af nilsbloch

Passive/Aggressive er stolte over at kunne præsentere vores seneste udgivelse, “Sonisk krigsførelse”, der er den første danske oversættelse af den britiske producer, pladeselskabsejer, filosof og modstræbende akademiker Steve Goodmans arbejde.

Goodman er som producer kendt under aliasset Kode9, har stiftet pladeselskabet Hyperdub, som han fortsat driver, og var en af grundlæggerne af den tidlige dubstep-scene i London. Han har undervist i Music Culture ved School of Sciences, Media, and Cultural Studies på University of East London, er en del af CCRU (Cybernetic Culture Research Unit) og er medlem af lydkunst-kollektivet Audint.

I 2009 udgav han en bog, der skulle komme til at forandre filosofien om lyd og derigennem bane vej for helt nye måder at udforske det soniske. Bogen var Sonic Warfare: Sound, Affect, and the Ecology of Fear fra MIT Press.

Passive/Aggressive har oversat et af bogens centrale kapitler, “13,7 milliard f.Kr.: Vibrationskraftens ontologi”, der ledsages af et introducerende essay af forfatter og PhD researcher ved Centre for Cultural Studies på Goldsmith University of London, Macon Holt. Han skriver:

Ifølge Goodman er grænsen mellem lyd og ikke-lyd et rum af potentialer. Det er her, han fornemmer den underliggende kraft, som giver alt det eksisterende energien til at lancere de processer, som tillader det at manifestere sig. Soniske praksisser, som det at lave musik, bliver en måde at manipulere virkeligheden på, det fundamentale niveau af vibrationernes energi. Et niveau, hvor ord kommer til kort, selv når kropslige fornemmelser af denne energi træder ind i vores erfaringshorisont.

På den måde er lyd/ikke-lyd og dets manipulation – det være sig gennem musik eller design – en måde at tilgå de grundlæggende byggeklodser, som udgør måden, vi konstruerer virkeligheden på. Det er det, Goodman er interesseret i: Hvordan lyde har en affekt eller dyb indvirkning på kroppe, som synes at trodse bevidsthedens evne til refleksion og vores repræsentationssystemer. Alle, som har mærket en tung bas strømme gennem kroppen og trække dem ud på dansegulvet, ved, at der er noget om snakken.

“Sonisk krigsførelse” er oversat til dansk af Alexander Buk-Swienty i samarbejde med Mikkel Arre og Nils Bloch-Sørensen. Udgivelsen er designet af Wilfred Wagner og trykt af KLD Repro.

Pris: 20 kr. (Mobile Pay nr. 16919) – Eller tilmeld dig på patreon.com/pasaggressive og få udgivelsen tilsendt. På den måde er du med til at støtte fremtidige udgivelser fra Foreningen Passive/Aggressive. En komplet liste over vores tidligere udgivelser kan findes her www.passiveaggressive.dk/prints

ISSN: 2245-862X.
Tak til Statens Kunstfond.
Foreningen Passive/Aggressive er nonprofit, og udgivelsen distribueres til produktionsomkostningerne som alle foreningens hidtige tryksager.