Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

The War on Drugs og Real Estate – MOR-music til Fars dag

Blog March 14 2014, af redaktion mor

Af Adam Thorsmark

Den 5. juni er det Fars Dag. Men allerede nu kan du klare den perfekte gave til the ol’ man. Både The War on Drugs og Real Estate er aktuelle med deres tredje album, hver med 10 sange, der hidkalder noget af det bedste far-rock fra 70’erne og 80’erne. At sige ‘tredje gang er lykkens gang’ vil være at undervurdere de to bands’ tidligere albumudgivelser. Alligevel er det, som om deres udtryk går op i en højere enhed med soft-rock-inspirationskilderne opdateret på fornem vis. Sjældent har MOR-musik lydt så godt.

The War on Drugs’ ”Lost in the Dream” er eftertænksomt konceptualiseret, tålmodigt udført og frodigt produceret. Det er (middle of the) road-trip-musik af allerfineste karat, hvor man i farten både suser forbi Tom Pettys stadionstore prærie-symfonier, Dire Straits’ møgstramme bas-hug og guitargrooves, Fleetwood Macs sexede robotrytmik, Bob Dylans omsorgsfulde weltschmertz og – som altid med The War On Drugs – Bruce Springsteens americana-romantik. Den ni minutter lange åbner “Under the Pressure” er pure daddy gold med slibrig slideguitar, “Billy Jean”-trommer og blåøjet drømmesyn.

The War on Drugs “Under the Pressure”

Real Estates nye “Atlas” er en omgang boys-night-in med fløjlsbløde mandestemmer og glinsende guitarlinjer, der væsker ud af anlægget og sammen skaber en fedtet masse af candyfloss og saltede tårer. Er teksterne cheesy, som her fra sangen “Horizons”?

“Just over the horizon / That’s where I always think you’ll be / It’s always so surprising / To find you right there next to me.”

You bet! Men de er også forfriskende blufærdige og uprætentiøse. Det er melankolsk yacht-rock med middle school-lyrik fra voksne mænd med hjertet det rette sted og mol-beklædte søndagmorgen-melodier til at bakke det op. Der er øjeblikkelig payoff med høj nyn-med-faktor, men en lang levetid spås alligevel herfra. Et højdepunkt er den calypso-bestøvede cikade-serenade “The Bend”, men hele albummet lyder som har det været en fornøjelse at lave, hvilket man også får indtryk af i denne minidokumentar om indspilningerne.

Der er ikke meget at skære sig på hos hverken The War on Drugs eller Real Estate. Alligevel efterlades man med et blødende hjerte og et sæt ører propfyldt med vellyd – lang tid efter sidste rumklang er fadet ud.

INFO: Som Fars Dags-bonusgave kan begge bands opleves på dansk jord i dette halvår. The War on Drugs spiller på Store Vega den 21. maj (RSVP), mens Real Estate er blandt de første navne offentliggjort til dette års Wasn’t Born to Follow på Pumpehuset den 5. juni (RSVP).