Passive/Aggressive

Tre oversete værker i ny dansk musik – Christian Stadsgaard, LR & Puce Macy og Damien Dubrovnik

September 10 2012

Skribent Frederik Denning går et par skridt tilbage og kigger på tre danske noise-hovedværker fra de seneste år fra posh isolation, et Nørrebro-label der drives af Loke Rahbek og Christian Stadsgaard.

I en lille mørk hule et sted på det ydre Nørrebro, har Christian og Loke deres studie. Det er her mange af deres musikalske eksperimenter finder sted, og vel på en eller anden måde at betragte som et slags musikalsk hjerte for Posh Isolation, som de to kører sammen. Herpå følger tre anbefalinger af plader de har lavet, som har fået alt for lidt opmærksomhed i Danmark.

Christian Stadsgaard – “The Source of Disintegration” (2010)

Christian Stadsgaard vil nogle måske kender under aliaset Sarah’s Charity, men han lavede med “The Source of Disintegration” sin første plade i eget navn. Christian har kaldt det både en personlig og en nødvendig plade. Og sådan føles pladen også. Det er – i bred forstand – en temmelig støjende plade, men kender man lidt til Christians virke i andre sammenhænge fristes man nærmest til at kalde hele a-siden for smuk.

Forestil dig nogle behagelige, ja nærmest new-age lignende synth-flader, som du kan høre et sted langt langt væk. Et sted under den diskante larm ligger de der nemlig. Som lytter oplever jeg denne del af pladen som noget flot, betagende og som noget ekstremt indtagende. På den måde adskiller pladen sig også fra et mere klassisk noise-udtryk, hvor musikken skubber lytteren væk, nedbryder og ødelægger. The Source of Disintegration folder sig på den ene side langsomt ud for den opmærksomme lytter, mens den på den anden er lyden af desperation og kaos. Her er der ingen underlæggende skønhed, før det kaotiske til sidst afsluttes med noget, der kunne have været på soundtracket til en god 80’er sci-fi gyser. Jeg har ingen interesse i at (over)fortolke pladen for læseren, men håber at denne introduktion vil være en anledning for flere til at lytte til den og selv lade sig inddrage.

LR & Puce Mary – “The Closed Room” (2011)

LR er Lokes kunstnernavn solo og Puce Mary er navnet på Frederikke fra blandt andet Timeless Reality, når hun er solo. (Master af Peter Peter, red.) “The Closed Room” er en ekstremt velvalgt titel, og fungerer ikke blot som sådan, men også som overskrift eller tema for hele pladen, der er ekstremt skizofren og klaustrofobisk.

Det er ikke et musikalsk projekt, så meget som det er et stemningsbaseret kunstværk, som man kender det fra The Caretaker, Svarte Greiner og lignende. Pladen er ikke nødvendigvis musik. Det handler om noget andet og det er en plade, der giver sig god tid til at vise dig hvad. Den har ikke travlt med at overbevise lytteren om, at den har noget på hjerte eller at den kan noget. Det første meget lange stykke tid, lyder det mest af alt som om, der bliver hamret på noget. Ja, noget. Den efterfølgende overgang til dystre synths, og senere den forstyrrende råben/snakken underbygger den stemning, der allerede fra starten er meget stærkt etableret. “The Closed Room” er en stemning og ikke noget, der som sådan har brug for dig. Du kan bare sætte den på og gå, så er den der stadig, der i rummet på din pladespiller og i dine højtalere.

Damien Dubrovnik – “Europa Diary” (2011)

Damien Dubrovnik er på mange måder et slags flagskib for Posh Isolation. Dels fordi et af de oprindelige formål med at starte Posh Isolation var, at udgive den første Damien Dubrovnik, dels fordi projektet på mange måder samler alt det der udgør selskabet. Først og fremmest er det Loke og Christian selv, der laver Damien Dubrovnik og på den måde er projektet et resultat af et kernesamarbejde på scenen omkring Posh Isolation. Derudover samler Damien Dubrovnik på mange måder meget godt lyden af, hvad Posh Isolation er. I hvert fald, når man regner de, oftere og oftere fremkommende, afstikkere til Metal, Punk, Field recordings osv fra.

Damien Dubrovnik er ikke bare rent praktisk, men også musisk en kombination mellem LR og Christian Stadsgaard/Sarah’s Charity. Dystert, knugende, ubehageligt og langsomt, underligt betagende. På mange måder rammer Europa Diary meget bedre koldkrigs post-industriel stemning, end den 80’er-synthpunk der ellers løber med den ære. Det er en ekstremt dramatisk og veliscenesat plade, men det bliver aldrig overgjort eller unødigt teatralsk. Det holdes underspillet og subtilt og netop derfor bliver det ved med at være en givende oplevelse at vende tilbage til den.

Posh isolations holder åbent i butikken i Blågårdsgade fredag 14-18 og flere af titlerne kan også købes i Insula, Repo Man og Sort Kaffe & Vinyl. Posh isolation mixtape fra LR til Passive/Aggressive.