Passive/Aggressive

Yung – Den ukuelige aarhusianske garagerocks unge mesterhjerne (premiere)

Feature November 3 2014, af Alexander Julin F119665-R1-16-16A

Foto og tekst af Alexander Julin

Mikkel Holm Silkjær har gennem den seneste års tid markeret sig som en af Aarhus’ mest fremtrædende musikere i kraft af hans virke i bl.a. hedengangne Urban Achievers, Happy Hookers for Jesus samt Fright Eye, der fortsat skriver og spiller noget af det mest henrivende garagerock i nyere dansk tid. Derudover driver han det lille label Shordwood Record sammen med Casper Skou Sørensen og er medarrangør af Bryggerfest lidt uden for Aarhus.

Med bandet Yung har Mikkel Holm taget garagerocken i en ny og betydeligt mere personlig retning, bygget op omkring hans egne sange. Om end sangene først har set dagens lys inden for det seneste års tid, har de eksisteret i Mikkels hoved læng. Faktisk er Yung hans ældste projekt. De sange, der hverken har passet ind i Urban Achievers-, Happy Hookers For Jesus– eller Fright Eye-regi, er blevet til Yung-materiale. Med Tobias Tarp og Frederik Nybo Veile (der også spiller i aarhusianske Snaredrum) på henholdsvis bas og trommer har Mikkels sange fået nyt liv. Det startede med et bånd, og ved udgivelsen af bandets første 7″ eksploderede opmærksomheden omkring Yung. En opmærksomhed, der er fuldt ud berettiget. Nu er Yung atter aktuelle, denne gang med deres første debutalbum, “Falter”, som vi nu streamer her på bloggen i dets fulde længde.

F119665-R1-06-6A

De fleste af sangene på “Falter” er skrevet i løbet af vinteren 2013, efter at Tobias Tarp og Frederik Nybo kom ind i bandet, men lang tid før at Mikkel Holm overhovedet var klar over, at det skulle blive til en plade. Men snart begyndte arbejdsprocessen også i højere grad at centrere sig omkring, hvordan de enkelte sange skulle munde ud i et fuldt album:

“Tobias og Frederik bidrog med nogle ting, som ligesom fik numrene til at hænge bedre sammen. At sangene er blevet optaget og mikset af Patrick (Less Win), har også bidraget til en mere samlet plade, da de ligesom har fået den samme lyd og den samme klang.”

Ligeledes peger Mikkel også på den aarhusianske musikscene og hans virke i Fright Eye, Happy Hookers og Urban Achievers som en stor inspirationskilde for skabelsen af “Falter”: “Musikscenen i Aarhus har formet mig. Det er sket gennem mine oplevelser til koncerter og gennem de mennesker, jeg har været omgivet af. Jeg har taget ting med fra alle de bands, jeg har spillet i, og jeg vil selv mene, at de alle mere eller mindre kommer til udtryk på pladen.”Én af de helt store forcer ved “Falter” er også, hvor eksplicit personlig den er. Det lyder muligvis som en kliché, men man er på intet tidspunkt i tvivl om, at sangene kommer fra hjertet, og at sangenes temaer udspringer af Mikkel Holms eget liv: “Da jeg skrev sangene til pladen, var jeg et bestemt sted i mit liv. Jeg boede stadig hjemme, jeg var arbejdsløs, det var vinter. Alt var ikke nødvendigvis negativt, men alting føltes til en vis grad usikkert. Jeg føler, at teksterne og sangene er et billede af mit liv i den periode.“

P/A: Hvad betyder det for dig at blive udgivet på lokale labels, i dette tilfælde Mastermind og Badstue Records? Hvad er dit forhold til dem?

“Det betyder sindssygt meget. Det betyder, at jeg med sikkerhed ved, at de, der udgiver det, står inde for det, jeg laver. Björn (Lydén, red.), Nikolaj (Thorenfeldt) og Mads (Stobberup) har været vigtige for Yung. Jeg er kommet i Badstuerock, så længe jeg kan huske. Min far plejede at tage mig med derned. Jeg husker tydeligt, da jeg var en lille dreng og mødte Steffen Brandt inde i Badstue Rock. Det var bare en helt tilfældig dag. Det var stort for mig, for jeg har altid holdt af TV2. Mastermind Mads har ligeledes altid været en person, jeg har set op til. Jeg blev ikke konfirmeret, men mine forældre holdt alligevel en fest for mig. Til den fest spillede Mads med sit gamle band, Cola Freaks. Det var fedt.”

Info: Yung “Falter” udkommer på Badstuerock Rec. og Mastermind Rec. i denne måned. Stream hele albummet i Sounds-afsnittet.