Passive/Aggressive

Ækstasi – Ny fraktion præsenterer en omfavnende vision

Blog October 27 2015 collage

Af Simon Christensen – foto af Frederik Høg / collage af Ækstasi.

På fredag inviterer en ny fraktion for alternativ musik, Ækstasi, til en aften i Dome of Visions med seks bands. Kollektivet har eksisteret i et års tid og kan i sit udtryk med hvide faner, mikrooplag og sort-hvid æstetik minde om bl.a. Posh Isolation, Blodrøde Floder og nogle af de andre grupperinger omkring Mayhem. Dét, der kendetegner de her unge initiativtagere i forhold til de andre, er imidlertid, at det er åbent for alle og gerne involverer andre kunstarter såsom collage, digte og film.

“Ækstasi blev startet af et par af os, som begyndte at lave collagekunst, hvor vi efterfølgende fandt på at supplere vores collager med eksperimenterende noisemusik under navnet Knivdrab. Da vores gode ven Gustav fik øje for det, skrev han digte til musikken og collagerne. Vores venner og bekendte begyndte at give projektet opmærksomhed og kom også selv med idéer til det. Derfra begyndte vi at inddrage nogle af vores venner samt det allerede eksisterende band In Swell, og der blev dannet flere bands og projekter på kryds og tværs i vores omgangskreds,” forklarer Jonas og Zakarias fra kollektivet i en mail. Der er i øjeblikket 10-15 personer involveret fra bands som In Swell, Floradöd, Knivdrab, Mikkel Knudsen, Dorsja, Soft Night, Rose Coli, Standard Living med flere.

“Vi prøver ikke at adskille os fra andre fraktioner. Vi søger derimod at samarbejde med folk, vi også synes har gang i nogle fede projekter. Vi har et tæt musikalsk forhold til andre musikere, der ikke er en del af Ækstasi. Vores mål er at komme ud at spille, at udgive vores musik, digte og andet og ikke at indskrænke os til én bestemt genre, kunstform eller scene. Æstetikken er i fokus for os, og den kan skabes på mange måder. Derfor er æstetikken lige så vigtig for os som selve musikken. På den måde definerer Ækstasi sig ikke inden for ét medie, men fungerer på tværs af medier. Vi bruger kunstformer som film, digte og collagekunst. Plakatdesigns og den slags er også noget, vi selv laver.”

ækstasi pictures by Frederik Høg

P/A: I siger, at I er en del af den eksperimentelle musikundergrund i København, men hvilken musikopfattelse bygger I det på, og hvad forsøger I at gøre, der er nyt?

Ækstasi: “Vi forsøger at åbne scenen mere op – at gå på tværs af det svært eksperimentelle til synthpop og forskelligartet rock. Hvis vi synes, noget lyder fedt, vil vi gerne have noget med det at gøre. Det er sådan, vi arbejder og tænker. Vi vil gerne skabe musikoplevelser på specielle spillesteder, hvor publikum får lidt af hvert at høre. Målet er vel dybest set at blive set og hørt. Måske også skabe en scene for os selv og vores vennekreds – og opdage nye interessante kunstnere og projekter, hvor vi kan hjælpes ad og føre hinanden frem. F.eks har vi fået vores dygtige fotograf Veronika til at lave visuals til Dome-aftenen. Vi har også kontakt til et engelsk postpunk-band, som vi hjælper med at give nogle danske koncerter til deres Europa-turné.”

P/A: I siger, at æstetikken omkring jeres udgivelser og koncerter er vigtig. Jeg kan ikke undgå at bemærke, at den der sort-hvide collage æstetik minder en del om, hvad der ellers sker på DIY-scenen i København. Kan I uddybe, hvad der gør jeres æstetik til noget særligt, og hvor inspirationen kommer til den der collagekunst?

Ækstasi: “Det er overordnet set ikke en ny og original æstetik, men det er en æstetik, vi synes er spændende, og som vi gerne vil komme med vores egen fortolkning af. Det er ikke målet for os at opfinde den dybe tallerken – det faldt os ligesom bare naturligt ind. Det er også en måde at fremhæve vores udtryk i stedet for at eksponere enkeltpersonerne.”

Musikken spænder fra synthbaseret noise og ambient til pop, postpunk og garagerock. Blandt de seneste nye projekter kan nævnes Dorsja (med ‘j’ nu, for at undgå søgsmål), som er en elektronisk duo. De er de to samme bag Knivdrab, som besluttede at skifte lyd, som bedst kan beskrives som atmosfærisk og euforiserende. Det består af synths, samples og elektroniske trommer. Mikkel Knudsen fra duoen Soft Night arbejder i sit soloprojekt med et mørkere udtryk; alle numrene er komponeret om natten, hvilket kan mærkes på stemningen i musikken. Christoffer Jørgensen har givet ganske få livekoncerter og har udsendt et enkelt nummer på Soundcloud.

Selskabet har p.t. kun udgivet et par bånd, men den fremtidige plan er at samle materiale sammen til at udgive en Ækstasi-kompilation, hvilket så bliver selskabets første på vinyl, der repræsenterer the new danish ‘sound and vision’.

Info: Ækstasi Night finder sted fredag den 30. oktober i Dome of Visions med In Swell, Dorsja (debutkoncert), Soft Nights, Christoffer Jørgensen, Collider og Mikkel Knudsen (debutkoncert). Der er fri entré, og samme aften udgives en ny båndkompilation (RSVP).