Passive/Aggressive

Brötzmann og fee finsk free – en ensembleartikel

February 4 2013, af passive/aggressive peter

Af Frederik Denning

I februar kommer legendariske Peter Brötzmann til Danmark og spiller med Johs Lund og P.O. Jørgensen. Først den 7. februar hos LJUD i Aarhus, den 8. februar på Mayhem og dagen efter på Huset i Magstræde. P.O. Jørgensen har spillet med Brötzmann gennem en årrække under navnet The Wild Mans Band, normalt med el-bassist Peter Friis Nielsen. Sidst gruppen spillede i Danmark leverede de et regulært brag af en koncert. Med Johs Lund på sax i stedet for Peter Friis Nielsen karakteristiske el-bas kan man forvente en endnu mere jazz-puristisk lyd og formentlig mere voldsomme eksplosioner i koncerten. Koncerterne er selvfølgelig absolutte must-see’s (dem alle), som det er, hver gang Brötzmann er i landet, hvilket han er igen den 4. april, når han spiller duo med den måske vildeste aktive trommeslager lige nu; Paal Nielsen-Love. Det bliver absurd, så sæt kryds i kalenderen.

Men nu var det faktisk ikke mit ærinde. Egentlig ville jeg anbefale noget finsk freejazz, som ligger i en naturlig forlængelse af den europæiske scene, som netop Brötzmann etablerede fra slutningen af 60’erne og frem.

I Finland opstod der en helt vild jazzscene for en syv-otte år siden, centreret omkring selskabet Tyyfus. Selskabet stifter hedder vist nok Sami og spiller vist med i flere konstellationer. Men det er ikke så nemt at opstøve information om den finske scene, og slet ikke efter at Tyyfus hjemmeside (tyyfus.com) er blevet til japansk reklame. Selskabet seneste udgivelse kom i 2010, hvor jeg også snakkede med dem sidst. På daværende tidspunkt var de i gang med at finde penge til flere udgivelser, men måske fandt de dem aldrig. I hvert fald ser det ikke ud som om der er nyt på vej. Udover de nationale udgivelser kan i særdeleshed trioen med Shoup/Flaherty/Corsano anbefales. Bedre sent end aldrig. Den finske free-jazz peakede vel nok for fem år siden, men flere grupper er stadig aktive, og så er det altså noget af det vildste der er lavet i lang tid.

Ikke så meget snak. Her er tre hits fra den finske free-jazz scene, de to første på Tyyfus og den sidste på Ikuisuus. Forvent total nedsmeltning fra Mohels 3x sax 2x tromme kvintet og mere trut-båt avant-garde weirdness fra Rauhan Orkesteri. Taco Bells har flere overlap med Mohel, og ligeså vildt og ekstremt.

Mohel – Babylon Bypass (Tyyfus, 2008)

Rauhan Orkesteri – Dindongtyyny-europatour-05 (Tyyfus, 2005)

Taco Bells – Vadelma/Hawaii (Ikuisuus, 2009)