Passive/Aggressive

Cheval Sombre – Bag mørklægningsgardinet

November 28 2012

af Andreas Melchior

“I wasn’t made for this world, no”. Allerede i første linje på Cheval Sombres andet album, “Mad Love”, artikuleres den tilbagevendende følelse af fremmedgjorthed, som er et gennemgående tema, ikke bare på pladen, men i vores tid. En abstrakt længsel efter det udefinerbare, et andet sted, der knap tør tænkes af frygt for, hvor man ender. Cheval Sombre tænker tanken til ende.

Cheval Sombre er et alias for amerikanske Christopher Porpora. Meget passende er det en ligesindet alien i form af Pete Kember (også kendt som Sonic Boom) fra Spacemen 3 og Spectrum, der har sat sig tilrette i den fløjlsbetrukne producerstol og drejet mixerpultens knapper mere og mere på. Foruden diverse beroligende medikamenter, har han medbragt sit sædvanlige arsenal af ekkobelæsset drone, orgeloscillationer og knitrende Sonic Boom-effekter, som kribler og krabler overalt på de verdensfjerne enspænderhymner. Gæstelisten tæller foruden Pete Kember også Galaxie 500-guitarist Dean Wareham og Warehams kone Britta Phillips, der har medvirket på begge Cheval Sombre albums. Albummet af optaget i studiet hos Andrew VanWyngarden og Ben Goldwasser fra MGMT af Pete Kember (han producerede også duoens 2010-album “Congratulations”), og MGMT er desuden også gæstemusikere på “Mad Love”.

I den sparsomme, mørklagte sovekammerpop er der for langt hovedparten ikke levnet plads til nogen former for percussion, bortset fra enkeltstående, uregelmæssige pulsslag. Det gør det besværligt for lytteren, at bevare fodfæstet i et traditionelt beat. I stedet efterlades man vægtløs i Cheval Sombres udsvævende lydkosmos, et månelandskab befolket af forbipasserende lysspor og skingre mislyde. Eneste jordnære forankring er den taktfaste, akustiske guitar, der akkompagnerer en slukøret Ian Brown-vokal. ”Rytmen er i guitarerne,” som de unge Beatles plejede at sige, da de var uden trommeslager.

Enkle kompositioner, der for alvor trækkes langdrag, ikke af nød, men af lyst. Til dem, som har prøvet at miste, mest af alt sig selv. Der arbejdes i skrivende stund på at få Cheval Sombre til Danmark. Vi holder vejret.

Info: “Mad Love” er ude den 29. oktober på engelske Sonic Cathedral.