Passive/Aggressive

Da Aarhus-punken krydsede knojern med Lorteøen (reportage)

Feature January 14 2014, af passive/aggressive
fright-eye-glow-kit-13

Af Jens Franco. Arkivfoto Alexander Julin.

Fright Eye + Bed Bugs + Yung + Less Win, den 9. januar @ Dæmonens Port. Koncerten hang i en tynd tråd I begyndelsen af sidste uge, men ved en heroisk indsats fra Nordvests sejeste booker, Rhona Reid, fandt showet sin adresse og trodsede al logistik. På uhippe Amager af alle steder og i Lorteøens ultimative kult-koncertsted, kælderen Dæmonens Port, som denne aften var godt besøgt.

Fright Eye har spillet flere gange i København og fornyligt indspillet deres debutalbum på Nørrebro med Morten fra Tumor Warlord bag producerknapperne. Jeg var ude og høre noget af resultatet lige før jul og var svært tilfreds, som jeg også har været med de shows, jeg har set med de tre unge Århus-drenge, der bl.a. består af medlemmer fra Urban Achievers og Bad Stroke. Vi fik et kort men energisk sæt af deres hårdtslående garagepunk, der befinder sig et lunt sted mellem The Reatards og Angry Samoans. Go’ start!

Næste ret på Århus-menuen var Bed Bugs, som jeg ikke rigtigt har vidst, hvad jeg skulle mene om ud fra deres ting på nettet. Nu fik jeg så chancen for at se dem live for første gang. Trioen spiller en form for mørk tidlig-80’er postpunk, der visse steder mindende mig lidt om Warsaw, dog en anelse mere aggressiv. Ordet ’emo-crust’ meldte sig flere gange i min hjerne, selvom det nok ikke giver Bed Bugs 100% retfærdighed. Absolut et band med potentiale.

bedbugs

Aftenens sensation kom i form af Yung, der er styret af Mikkel Holm, som også spiller trommer i Fright Eye. Her tog han sig af vokal og guitar på en så fuldstændig overlegen måde, jeg sjældent har set en så ung gut gøre. Musikken er lidt en blanding af grunge og punk, men er så ufattelig iørefaldende og talentfuldt spillet, at jeg ikke kan sammenligne Yung med andre danske bands. Nirvana møder Wipers? Måske. I hvert fald vil jeg hævde at Mikkel & Co. har materiale af international klasse. De vil nå langt, hvis der fortsættes i samme eksplosive stil. Mikkel har i øvrigt også gang i Shordwood-pladeselskabet, der også tæller Bed Bugs. (Læs om Shordwood her)

Sidste band i Dæmonen var københavnske Less Win, som jeg set nogle gange i 2013. De spiller – ligesom Bed Bugs – en energisk form for postpunk, som er krydret med lidt noiserock. Bandet er lidt i familie med de fremadstormende Lower og Iceage, men har deres helt eget unikke lyd. Jeg tænker skotske Fire Engines tilsat knojern og fyrværkeri.

En fornem afslutning på en succesfuld aften i 2300 for både bands og et begejstret publikum, der fik fire dejlige smagsprøver på, hvad der pt. rør’ sig i den danske undergrund; specielt fra den nye spændende Århusianske scene. Max respekt fra Ama’r Krigsguden!

Fright Eye + Bed Bugs + Yung + Less Win, den 9. januar @ Dæmonens Port, Amager (Fright Eye + Bed Bugs + Happy Hookers for Jesus + Less Win gav også koncert dagen efter i Odense). De nævnte bands udkommer lidt spredt på Raum Eins Records, Shordwood og Vulgar Deformity. Less Wins plader er ude på Big Oil Rec. og selvudgivet.