Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Halshug “Sort Sind” – Håbløsheden cruiser i sort BMW

Kritik November 28 2016, af passive/aggressive halshug-nayabuch2

Halshug ”Sort Sind” (Southern Lord Recordings, 2016) – anmeldelse af Kim Elgaard Andersen

Københavnske Halshug skruer på deres andet album på Southern Lord Records, ”Sort Sind”, ned for tempo og kaos til gengæld for et hårdere og tungere udtryk. Det er stadig d-beat i traditionen fra Discharge, men med større tryk på crust-punken som senere bands som His Hero Is Gone og især Tragedy praktiserede den. Det vil sige udpræget metallisk guitarlyd og gutturale råb.

Halshug har dog et sammensat udtryk, der stritter. Musikken veksler mellem tunge, langsomme stykker, typisk midtempo-hardcore og så det fremadstormende d-beat. Det er et aggressivt udtryk. Teksterne på den anden side nærmer sig depressiv sjælesøgen. De er ofte udformet som korte sætninger, næsten paroler, og vidner om et ekstremt, eksistentielt sortsyn. Se eksempelvis teksten til ”Udskud”:

”Arrogant
Negativ
Ignorant
Spild af liv”

Misantropien hænger i de tunge, slæbende riffs, og visse steder nærmer det sig selvhad. Livet gives ingen værdi og opgives nærmest som her i ”Vanvid”:

”Primitiv
Åndssvag
Svagelig
Ned på knæ
Ødelagt
Indefra
Tag mig nu
Jeg er klar
Få mig
Ud
Af det her vanvid”

Og jeg kan sådan set godt følge, at det fører til så stor frustration, at det må omformes til energi og fyres af i mosh-tempo. De nihilistiske tendenser er heller ikke fremmede for crust-punken, selv om der ofte har været en politisk kritik også og knap så meget depravation. Men overvej lige det her imageskifte fra deres første plade, ”Blodets bånd”, til den nye:

Halshug_covers

Det første cover er et typisk grumset sort/hvid billede af en mand, der hænger med hovedet nedad. Præcis hvad, der er sket med ham, er svært at afgøre, men jeg er i hvert fald i tvivl om, hvorvidt han er i live. Den æstetik er typisk for genren og ligger meget i tråd med eksempelvis Discharges coverbilleder. Coveret til ”Sort Sind” derimod er et lækkert portrætfoto med stor dybdeskarphed og mæthed. Det er godt nok stadig i sort/hvid, men billedkvaliteten er af afgørende forskel. Derudover er der motivet. Bandet optræder i matchende joggingtrøjer foran en sort BMW, mens den ene af dem fyrer et bomberør af. Det ligner coveret til et hiphop-album fra Vestegnen.

Sammenlign eksempelvis med billedet herunder taget fra Suspekts video til ”S.U.S.P.E.K.T.” Der er lang vej fra Suspekts udvej fra frustrationen, hvor de tager kontrol over verden gennem pikken, til Halshugs frustration, der ikke har en anden udvej end at skrige håbløsheden ud.

Suspekt

Det er ikke fordi, at jeg er en genre-rytter, der ikke tillader, at bands afviger fra genrens visuelle troper, men bandet ser selvsikkert ud. De har styr på det. De er i kontrol. Og det stemmer ikke over ens med de tekster, de råber ud på ”Sort Sind”. Det er et fedt hardcore-album og herligt kort, 24 minutter, hvilket passer til sangenes aggressive, energiske udbrud. Men jeg fatter ikke det cover. Det gør jeg ikke.

Info: Halshugs andet album ”Sort Sind” er ude nu på Southern Lord Recordings