Passive/Aggressive

Mavourneen – Jerntæpper af støj

Blog April 17 2019

Af Simon Lund Pedersen

I foråret 2018 rejste Hans Gustav Bjørklund Moulvad fra København til New York for at indspille i Sonic Youths gamle studie, Echo Canyon West. Her lagde det hedengangne støjrockbands trommeslager, Steve Shelley, rytmebunden under Moulvads guitar og vokal, og resultatet blev otte sange, der udgør hans debutalbum under navnet Mavourneen.

”Mavourneen” er lyden af de gnavende vinterdepressioner, hvor vejr og lysmangel giver os en følelse af tidsspilde. Mavourneens støjende lydunivers brager af omfangsrige energiudladninger, og de højfrekvente guitarfrekvenser lægger sig som en uigennemtrængelig tåge af mørke om Shellys piskende bækkenslag.

Moulvad er ikke bange for at stikke i alle retninger og slippe hæmningerne. Musikken er stramt komponeret, men den brede vifte af lyd fra de snurrende distortionpedaler løber i mange retninger og trækker bl.a. på 90’ernes shoegaze-tendenser. Det er følelsen af den totale udskejelse, hvor intet holdes tilbage og efterlades uafklaret. Den gennemførte ekvilibrisme mellem det hårdtslående og det sårbare.

Langsomt udfolder teksterne indelukkede portrætter, hvor temaer som depression, regnvåde vinterdage og ungdommelige tvivlsspørgsmål presser sig på, så de konstant ligger som en svulmende klump i halsen, der ikke kan finde ud af, om den er på vej op eller ned. Temaerne skinner igennem i den hæsblæsende live-udgave af ”Fountain of Youth” og efterlader lytteren med galoperende hjertebanken og en påtrængende rungen for ørerne, når Moulvad fremstønner fraser som ”Drowned ourselves in a fountain of youth”, imens den tunge mur af fuzz folder sig som et jerntæppe om det resterende musikalske arrangement.

Debutalbummet har endnu ikke en udgivelsesdato, men live har Mavourneen allerede udmærket sig som et intenst bekendtskab, når det stadig hemmelige bagkatalog får sin livlige nerve.

Info: Mavourneen spiller på Stengade i København lørdag d. 20. april (RSVP), til Spot Festival i Aarhus d. 4. maj og på Underwerket i Valby d. 11. maj (RSVP).