Passive/Aggressive

Ulla – Forsigtig vellyd

Kritik February 28 2020, af emilgrarup

Ulla ”Tumbling Towards A Wall” (Experiences Ltd, 2020) – anmeldelse af Morten Østergaard Rasmussen

“Tumbling Towards A Wall” er et nyt, relativt kort album fra produceren Ulla Straus. Albummet følger op på et yderst produktivt 2019, hvor Straus både udgav solo-albummet “Big Room” på to ens kassetter pakket i par (så man både har én til sig selv og én til en ven), “11 Items” i samarbejde med Pontiac Streator og “Plafond 4” med den tysk-hollandske producer Oceanic. Det nye album er Straus’ første solo-udgivelse på vinyl og udgives under mononymet Ulla som første udspil på pladeselskabet Experiences Ltd,

“Tumbling Towards A Wall” er en samling af otte kompakte ambient-kompositioner, der snarere fungerer som variationer over samme udgangspunkt end enkeltkompositioner prægede af markante forskelle. Musikken er lettere tilbageholden med rytmer, som dannes af korte samples i repetitive mønstre, hvilket skaber en simpel, men stabil puls ud af de små lydklip. Lydene skifter mellem varme, dybe klange, mekanisk sitren og tæpper af fjerne, brusende akkorder, der alt sammen fader så langsomt ind og ud, at ingen af de otte kompositioner har en markant begyndelse eller slutning. I stedet svæver lydene ind i lydbilledet uden at gøre opmærksomme på sig selv: Efter et par minutter svæver de væk igen for at give plads til næste nummer i rækken.

Albummet kan karakteriseres som altopslugende vellyd. Aldrig er en udvikling så markant, at den skrøbelige og tilbageholdende puls overskygges af nye elementer, og lydene giver altid plads til hinanden i de tætte netværk af stemningsbilleder. Alt optræder på lige fod, og melodierne udgør ikke stemmer for sig, men i stedet små bidder i det større harmoniske netværk: Som elektroniske sangfugle i en digital skov.

Selvom ”Tumbling Towards A Wall” primært består af sfæriske og vibrerende synth-flader, bevæger musikken sig langsomt mod et mere akustisk endepunkt. På albummets femte nummer, “stunned suddenly”, finder man mellem de varme lyde et fjernt sample af en koral, der skifter mellem at svæve i forgrunden og baggrunden af lydbilledet. Det sidste nummer fungerer som en markant outro, der, i stedet for at fortsætte variationsmønstrene fra de forrige syv numre, er bygget op omkring et hakkende klaversample. Selvom klaverets toner bevæger sig i samme repetitive mønster som resten af albummet, tilfører nummeret alligevel noget nyt til pladen. Tonerne er ensomme og spinkle på en måde, der markerer, at musikken denne gang ikke bare fader ud for at give plads til noget nyt, men fader ud, fordi der nu ikke er mere musik.

Selvom de forsagte og tilbageholdne kompositioner på “Tumbling Towards A Wall” på ingen måde lever op til deres voldsomme navn, er albummet ikke kedeligt. De otte kompositioner er utroligt velproducerede, og numrene behøver ikke at indeholde stor variation, for hver lyd rummer en hel verden i sig selv. Resultatet er et varmt og tætomsluttende lydbillede, der lægger sig tungt om sine omgivelser. Helt indtil de sidste toner er randt ud.

Tumbling Towards A Wall” blev udgivet på vinyl d. 16. januar 2020 på Experiences Ltd.