Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Danish Vaishyas – Avantgardens arbejdere

Feature April 10 2017, af nilsbloch DV

Danish Vaishyas – Mission Statement. Tilrettelagt af Nils Bloch

Næste indslag i rækken af Mission Statements kommer fra aalborgensiske Danish Vaishyas, der siden 2009 har fungeret som vækstbetingelse for den nordjyske avantgardescene. Der er tale om en metamorfisk organisation, der – med særligt fokus på free jazz, improvisation og noise – både tæller label-virksomhed, afvikling af koncerter og festivaller og førhen også en blog.

Men alt det kommer folkene bag Danish Vaishyas fint omkring i deres Mission Statement, der er både informativt og emmer af jysk lune. Jeg vil derfor undlade at komme med en udtømmende redegørelse for deres aktiviteter, og i stedet (som det jo er formålet med denne serie) overlade ordet til folkene bag:


 

Vaisyaerne er arbejderklassen i det hinduistiske kastesystem. Selvom Danish Vaishyas (DV) næsten kan fejre 10 år, og at ingen udefrakommende, jeg har mødt, endnu har kunne udtale det korrekt, så synes jeg stadig, det er passende. Aalborg er en arbejderby, og den rå, upolerede arbejdermentalitet er cementeret ind i byens kerne. Byen er den oprindelige hjemby for Aalborg Akvavit. Den rummer den famøse Jomfru Ane Gade og er dermed også byen med flest spiritusbevillinger pr. indbygger. Derudover er Aalborg i store dele af landet kendt som Danmarks metal-hovedstad.

Altså lægger byen ikke op til at kunne rumme den eksperimenterende og genreudfordrende musik. DV har siden 2009 beskæftiget sig med den musik, der ikke var plads til i Aalborg. Nu om dage tager gruppen sig primært ud som koncertarrangør, der præsenterer fri improvisation på byens forskellige spillesteder, men har tidligere arrangeret ugentlige jam sessions, en festival i en privat lejlighed, haft en blog om dansk eksperimenterende musik og sideløbende også drevet en spartansk labelvirksomhed med fokus på små oplag af CD-r og kassettebånd, primært af aalborgensiske musikere.

DV har udgivet organisk båndstøj med Outer Nothingness, syret free-folk med Ganden Tripa Yedili, Gameboy-freejazz med MOS#6502, instrumental syrerock med The Hedgehogs, garagepop med Eli og Daytime Phantom, slacker-pop med The Roosters og efter et hackerangreb i august 2016 åbenbart også fire udgivelser med harsk mash-up-støj med hilsener fra den Jyske Harsh Noise Mafia.

En central del af DV’s DNA er at kultivere miljøet omkring den eksperimenterende musik i Aalborg, og vores fokus vil fortsat være på de aalborgensiske artister, der ikke passer ind andre steder. Sekundært er der været en udgivelsesserie undervejs med optagelser fra nogle af DV’s koncerter, men de er midlertidigt druknet i et glas hvidvin, der havnede i en computer – så skulle der sidde en læser derude, der har evner til at hive den slags data ud af en harddisk, så hører vi gerne fra dig.

Info: Danish Vaishyas består af Max Brohus, Peter Svendsen, Simon Mariegaard og Martin Jensen. Deres bagkatalog kan høres og hentes gratis på Bandcamp.

Mission Statements er en serie af gæsteindlæg her på Passive/Aggressive. Vi vil her overlade ordet fuldstændigt til en række uafhængige danske pladeselskaber, arrangører o.l. for at give dem mulighed for at forklare, hvem de er. Målet er at give aktørerne selv plads til at reflektere over deres eksistens; fortælle, hvad deres visioner er, og hvilket alternativ til de store pladeselskaber o.l. de repræsenterer. Læs introduktion her.

Redaktørens note: Peter Svendsen har tidligere bidraget med tekster til P/A.