Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Dopplereffekt – Does Gerald Donald Dream of Electric Sheep?

Blog September 5 2014, af passive/aggressive gerald-donald-electronic-beats-Frank-Bauer

Af Andreas Syr

Dopplereffekts Gerald Donald er det ene medlem af Drexciya, og en sær starut. Han er meget (grænsende til autistisk, fornemmer man nogle gange) optaget af kvante- og astrofysik, neurologi, teknologi og videnskab i det hele taget. En techno-etiker af den gamle skole, hvor der er fyret helt op for cyborgs, anonymitet, transhumanisme og science-fiction generelt. Iskold og tør musik, men også sært romantisk. 

Hvis man er i tvivl om udstrækningen af den indflydelse han har øvet på yngre technomusikere, skal man bare lytte til Hypnagogia, en ny split med berlinske Objekt udgivet på Leisure Systems. En sindssvagt stærk 12”er, hvor Donald og Objekt hver især står for deres episke electro-ekskurtion, der i vanlig Dopplereffekt-stil behandler et (pseudo)videnskabeligt tema – i dette tilfælde underbevidsthed, paranormale fænomener og drømmetilstande. Det er uvist præcis, hvad sammenhængen er mellem disse ideer og den resulterende musik, men det er man efterhånden vant til. Uomtvisteligt er det, at der er tale om to kunstnere, der deler en form for mental forbindelse på tværs af vinylens sider.

Skræmmende præcise beats, ubehagsfremkaldende kolde synthflader og inhuman, maskinel funk er på dagsordenen i begges tilfælde. Objekts ”Ganzfeld” er dog en mere muskuløs og organisk omgang end Donalds ”Delta Wave”, der virker ganske fortabt i en trøstesløs verden af fiberkabler og løsrevne rester af kunstige intelligenser. Under alle omstændigheder er begge numre bevis for, at electro lever i bedste velgående og stadig kan sende kuldegysninger dybt ned igennem centralnervesystemet, når den er så suverænt udført som her.

Info: Dopplereffekt/Objekt “Hypnagogia” er ude nu på Leisure Systems. Dopplereffekt har tidligere spillet både Click og Phono Festival. Læs også A Beginner’s Guide to Gerald Donald hos Fact.