Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Maizena – Klubbens ekko i den tropiske trance

Blog August 14 2017, af Alexander Julin maiz

Af Alexander Julin – foto: Joe deSousa

Aarhusianske Maizena består af C.K., Mathias Okholm (Mandee, Manmade DeeJay) samt brødrene Natal (Central, m.fl.) og Milan Zaks (Dj Sports, m.fl.). Mens de hver især har udgivet og skabt sig et navn som soloartister og djs, er Maizena på mange måder det mest repræsentative projekt for den lyd, de forskellige aktører har udgivet på deres egne labels Help, Regelbau og No Hands såvel som hos andre selskaber. Det er et projekt, der favner over mange af de forskellige lyde og tilgange, der udfoldes med et andet fokus i deres andre projekter, samtidig med at Maizena er andet og mere end et simpelt sammensurium af disse. Maizena er udkommet på båndet “Luxus Rhythms” og indtil videre tre-fire 12″-vinyler afhængigt af, hvordan man tæller det.

Strange Worries”, den seneste udgivelse fra gruppen, består af fire sange, der er indspillet i Helgenæs tilbage i marts 2016. Udgivelsen besidder den samme tropiske og tilbagelænede stemning, der også er at finde på gruppens øvrige udgivelser og medvirkener. Med undtagelse af det knap fem minutter lange åbningsnummer “Dynamic Noose” udfolder udgivelsens øvrige tre numre sig over syv til otte minutter. Trods de ambiente undertoner i Maizenas kompositioner er de ikke helt retningsløse, men besidder ofte en eller anden form for kompositionel opbygning, der dog sjældent munder ud i et klimaks, men snarere en forløsning. Maizenas musik bliver for alvor meditativ, når alle komponenter får lov at klinge, når hver enkelt sang er mest voluminøs

Det mest slående ved Maizenas musik er, hvordan kompositionerne altid besidder sin egen form for flerdimensionalitet. Gruppens musik står muligvis i kontrast til de mere klubbede udgivelser fra de medvirkendes øvrige projekter, men den altid tilstedeværende rytmik vedligeholder en dansabel appel i den meditative ro og velvære, der ellers kendetegner musikken. Klubben spøger så at sige stadigvæk i den tropiske ambiens, mere eksplicit på udgivelsens to sidste numre end de to første, hvor bongotrommerne og den klingende guitar derimod giver modvægt til det mere traditionelle, klubbede udtryk. Maizenas musik er altså ikke blot en døsig slummer, det er også en latent eufori, hvilket ganske jordnært betyder, at det er som skabt til både luren og byen, til under dynen og den åbne himmel. Det er musik, man kan blive væk i i mere end én forstand: Den indbyder både til, at man kan lukke sig om sig selv sammen med musikken, og til at fantasere om den nat og det landskab, som den ligeledes synes at tegne et billede af.

Info: “Strange Worries” er ude nu på Help Recordings som 12″ vinyl.