Passive/Aggressive

Passive/Aggressive

Ny Dansk Romantik – en kærlighed skrevet i støvet

Blog September 9 2014, af Alexander Julin Janushoved

Af Alexander Julin

Janushoved er navnet på et nystartet label i København, der med sin debutudgivelse, ”Ny Dansk Romantik”, har kastet (yderligere) lys over tidens tendenser i dansk synthesizermusik. Idéen opstod af et savn efter igen at udgive bånd og efter at have en direkte kontakt til dem, der lytter til musikken. Ny Dansk Romantik præsenterer dugfrisk musik fra Olympisk Løft, Rosen og Spyddet, Internazionale, Lace & Collar, Genoasejlet og Mercury Ribbon.

Om tankerne bag Ny Dansk Romantik udtaler Mikkel Valentin: ”Ny Dansk Romantik er først og fremmest en kærlighedserklæring. Og et forsøg på at fortælle historien om den tid, den er blevet skabt i. Det er derfor ikke så meget en compilation, som det er en fortælling; et minde, jeg gerne vil forsøge at nedfælde, så jeg ikke glemmer. Den personlige relevans af båndet har været afgørende for mig, og derfor føltes det også rigtigt selv at udgive det.”

I adskillige tilfælde er essensen af numrenes emotionelle kerne i forgrunden og er altså ikke på samme måde distanceret fra lytteren under mure af støj og elektroniske effekter, som man ellers ofte oplever det i nyere dansk, elektronisk musik.

Her findes også én af båndets største forcer: Det er bemærkelsesværdigt, at hver enkelt artist på udgivelsen formår at lyde markant mere menneskelige end maskinelle, på trods af at den eneste vokalpræstation på udgivelsen er en sløret og ordløs snak.

Om end man kan tale om en vis rød tråd i udgivelsens numre i kraft af deres kølige lyd, så varierer de stadig i form og udtryk fra kunstner til kunstner mellem det euforiske, det semi-melankolske eller sentimentale og det tilbagetrukne, snart svundne. Samtidig fungerer numrene hver især som deres eget kapitel ”i en fortælling om det sublime (…) en kærlighed skrevet i støvet”, som Valentin selv udtrykker det. Ikke desto mindre er Ny Dansk Romantik også et åbent narrativ, hvis forløb lytteren selv har ansvar for at skabe, mens Ny Dansk Romantik sætter rammerne for det med en begyndelse og en ende, der lyder således: “En ung mand bliver til en faun”, “en ung kvinde bliver til en skovbrand”.

Trackliste:

Intro (En ung mand bliver til en faun)
Olympisk Løft – Chemise
Rosen & Spyddet – Glas som vanitasmotiv
Rosen & Spyddet – Forglemmigej
Internazionale – The Charnel House
Lace and Collar – Bound to You
Genoasejlet – For Emil Bønnelycke
Genoasejlet – Portugal, 1992
Mercury Ribbon – Venetian Roses
Outro (En ung kvinde bliver til en skovbrand)

Info: Ny Dansk Romantik er udsolgt fra Janushoved, men de sidste eksemplarer kan erhverves via distro hos Posh Isolation.