Passive/Aggressive

Rune Bagge “Ingen Tak Til Systemet” – Utæmmelig vold i et militant tempo

Blog November 30 2016 , af alexanderjulin ECTOS002 ARTWORK FRONT

Af Alexander Julin

Med Rune Bagges EP “Ingen Tak Til Systemet” følger det københavnske label Ectotherm op på sin første udgivelse, “Patterns of Susceptibility” af Schacke. Selskabet drives af Courtesy og Mama Snake, der er kendt for deres eget musikalske virke, heriblandt som en del af Apeiron Crew, og med udgivelsen af “Ingen Tak Til Systemet” bidrager de med yderligere diversitet til det danske elektroniske musikliv anno 2016. Bidraget går dog begge veje – og rækker længere tilbage end denne ene udgivelse, som Sara (Mama Snake) fra Ectotherm forklarer:

“Najaaraq (den anden stifter af selskabet, red.) og jeg har kendt Rune i en del år efterhånden, da techno-scenen i København ikke er særlig stor. Personligt har jeg kendt Rune, siden jeg startede med at spille plader for ca. tre år siden, og han var en ret stor hjælp for mig i starten, hvor han fx stod med mig ved pulten til et af mine første gigs og hjalp mig med at få pladerne til at køre i takt under hele settet – vi kendte ikke hinanden specielt godt dengang, og han gjorde det uden at blinke, så det er noget, jeg altid vil huske. Efterfølgende arbejdede Rune, Schacke (som står bag den første udgivelse på Ectotherm) og jeg sammen i en pladebutik, og det var vist deromkring, at de begge for alvor begyndte at lægge mere energi i at producere. Det har været sjovt at følge med på sidelinjen og nu få lov til at være en del af, at det rent faktisk kommer ud!”

Rune Bagge har gennem flere år gjort sig bemærket som DJ, men med den nye EP på Ectotherm peger han med skæve percussion-elementer og melodier i andre retninger end blot mod dansegulvet. “Ingen Tak Til Systemet” består af fire numre, der med sine enormt insisterende bas- og trommerytmer trækker på elementer fra drum’n’bass, IDM og ikke mindst techno. EP’en er dog ikke blot stiløvelser inden for forskellige genrer; den præges af en utæmmelig og decideret voldelig energi, der fremstår noget nær konstant gennem numrene. Udgivelsens kølige og kontante produktioner virker alle til at kredse om de nærmest primale rytmestrukturer. Disse kører mod et uangivet endemål – muligvis fordi det ikke så meget handler om at nå i mål med noget bestemt på de respektive produktioner, men nærmere om at nedbryde en mur mellem lytter og værk gennem det konstant høje og militante tempo.

På trods af at nye melodiske og rytmiske elementer introduceres løbende gennem de respektive produktioner, er det i kraft af numrenes hypnotiske gentagelser, at jeg som lytter bliver tvunget ind i udgivelsens maskinelle vold, i et cirkulært kredsløb, der virker udmattende på en sært tilfredsstillende måde. Det er, som om det snarere er udgivelsen, der gør brug af mig, end mig, der gør brug af den. EP-titlen “Ingen Tak Til Systemet” klinger derfor også i det musikalske indhold i den forstand, at man føler sig nådesløst brugt og ødelagt af kompositioner, på samme vis som man af adskillige grunde kan føle sig af et politisk og samfundsmæssigt system, der paradoksalt nok burde komme én til gode – og ikke gøre brug af én for at opretholde sig selv.

Info: “Ingen Tak Til Systemet” er ude nu på Ectotherm.