Passive/Aggressive

Tårne Spirer – Indkapslingen af et førsteklasses mareridt

Blog Kritik November 26 2018, af Alexander Julin Tårne Spirer

Tårne Spirer “Varmblod” (Instruments of Discipline, 2018) – anmeldelse af Alexander Julin

Tårne Spirer består af Jesper Bagger Hviid og Kelvin Brorson og debuterede tilbage i 2016 med et selvbetitlet bånd på danske It Was Gnarled. Med en baggrund i bl.a. metal har de nu skabt et langsomt og dystopisk techno-album med “Varmblod”, der deler samme grundstemning af indædt aggressivitet som blackmetallen.

Denne stemning manifesterer sig delvist i kraft af de dragende droner, der nærmest slæber sig igennem et nummer som “mit væsen forstummer”, mens en isnende synth eller growl bryder med den dronede lydmur. Grundet duoens brug af en vokal, jeg primært forbinder med metalmusikken, i et technoidt, elektronisk lydbillede, skabes der også klare associationer til andre danske projekter såsom The Empire Line og mere industrielle Damien Dubrovnik. Men mens vreden i både The Empire Lines og Damien Dubrovniks musik ofte slår over i ekstase, er det snarere en tyngende stemning, der hersker på “Varmblod”.

Tempoet er så godt som konsistent på albummets fire numre, og kompositorisk føles numrene også mere eller mindre forudsigelige. Men selvom “Varmblod” på flere punkter fremstår som meget simplistisk, er den også både monumental og overvældende. Den golde og dunkle synth indkapsler den stemningsmæssige kvintessens af et førsteklassses mareridt. Hviids growl vækker imidlertid lytteren; som en opvågning badet i koldsved efter at have set éns ubevidste frygt i øjnene. Derfor er “Varmblod” en både veludført og dragende musikalsk oplevelse.

Info: “Varmblod” er ude på Instruments of Discipline.